Проектирането на 60 км от магистрала "Хемус" ще струва около 1 млн. лв.

Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" обяви търг за проектиране на 60 км от магистрала "Хемус" след Ябланица в посока Варна. Прогнозната стойност на поръчката е 1 млн. лв. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Срокът за подаване на предложенията е 23 януари. Победителят ще бъде избран по икономически най-изгодната оферта, като финансовата оценка има тежест от 60%.

Срокът за изработването на идейния проект е повече от година - 392 дни.

Магистрала "Хемус" е предвидена да свърже София с Варна като се строи още от миналия век. Към момента са изградени участъците от София до Ябланица и от село Белокопитово до Варна.

Оставащата част от магистрала "Хемус" условно е разделена на 8 участъка, които поетапно ще се възлагат за проектиране и строителство.

Тази обществена поръчка е за изготвянето на идейни проекти за първия етап. Той включва два участъка. Единият е с дължина от около 24 км от Ябланица до ІІІ-307/ ІІІ-305. Другият е с дължина от около 36 км от ІІІ-307/ ІІІ-305 до II-35.

Очаква се участъците да бъдат възлагани за строителство с отделни договори. За това проектантът трябва да изготви независими пакети от проектни документи за всеки от участъците, е посочено в обявлението.

Плановете на правителството са строителството на тези участъци да започне през 2015 г., каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред Нова телевизия.

За 2014 г. е планирана рехабилитацията на 700 км пътища, каза министър Терзиева. В бюджет 2014 г. обаче няма заложени такива средства.

"От 70 до 100 млн. лв. годишно ще бъдат отделяни за рехабилитация на първокласни, второкласни и третокласни пътища", каза Терзиева. Средно основен ремонт на километър второкласен или третокласен път излаза между 500 и 700 хил. лв.

Терзиева отчете и ръст в усвояването на евросредствата по оперативната програма "Регионално развитие" като от юни досега са платени 420 млн. лв. За 2013 г. няма да бъдат загубени средства по програмата, обеща Терзиева. Тя отчете, че към май рискът от загуба е бил около 250 млн. лв.

Над 14 млн. лв. са инвестирани за подготовка за зимния сезон, а за цялата зима са заделени 60 млн. лв. за поддържане на пътищата, каза Терзиева. Сумата е по-голяма с 10 млн. лв. спрямо миналата зима.

В отговор на въпрос, Терзиева каза, че протестите срещу правителството я стимулират да работи още повече. "Кабинетът е съставен от хора, които разбират какво правят, за шест месеца успяхме да свършим много работа", каза министърът на регионалното развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?