Проектират пътя към моста над Дунав при Видин, но пари за изграждането му няма

Проектират пътя към моста над Дунав при Видин, но пари за изграждането му няма

Започнало е проектирането на участъци от пътя между Видин и Ружинци. Те са част от големия проект за изграждането на скоростния път между Видин и Ботевград, който се планира да бъде построен с европейски средства след 2014 г. Това съобщиха от областната администрация във Видин, предаде БТА.

С построяването на пътя, което не е ясно кога ще се случи, ще се реши проблема с преминаването на трафика през Димово и селата Бела,Скомля и Медовница.

Обектът получи ускорение след натиск на председателя на Народното събрание Михаил Миков, който влезе в парламента от Видин. Въпреки че търгът за проектирането на пътя беше обявен още през миналата година, а ценовите оферти на кандидатите отворени още през февруари 2013 г. договор не се подписваше заради недостиг на средства по оперативна програма "Транспорт".

Договорът с избрания изпълнител "Виа План – Бурда" е сключен на 16 юли 2013 г., показва справка в регистъра на обществените поръчки. Той е на стойност 870 901 лв. без ДДС. Дружеството трябва да проектира трасето на 37 км първокласен път от Видин до Димово, както и на още 22 км между  Димово – Бела – Ружинци. Срокът за изпълнение на поръчката е 340 дни.

Изграждането на скоростния път между Видин и Ботевград е сред приоритетните проекти на оперативна програма "Транспорт" за следващия планов период по думите на транспортния министър Данаил Папазов.

В сряда обаче стана ясно, че парите за него едва ли ще стигнат. Причината е орязания бюджет на програмата. Топ приоритет по нея сред пътните проекти е довършването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Този участък от 67 километра се очаква да погълне всички планирани средства по "Транспорт".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес