Проектите на "Газпром" са нерентабилни, от тях печелят само приятелите на Путин

Експерти на руската "Сбербанк": "Турски поток" няма да излезе на печалба през следващите 50 години

Проектите на "Газпром" са нерентабилни, от тях печелят само приятелите на Путин

Капиталовложенията на "Газпром“ в проекти за нови газопроводи до Китай, Германия и Турция са нерентабилни. От тях печелят не акционерите на компанията, а изпълнителите, сред които "Стройгазмонтаж“ на Аркадий Ротенберг и "Стройтранснефтегаз“, около 50% от която принадлежат на Генадий Тимченко и неговото семейство.

Това е основният извод, съдържащ се в майския отчет за руските петролни и газови компании, изготвен от Sberbank CIB - поделение за инвестиционно и корпоративно банкиране на руската банка "Сбербанк". Автори са анализаторите на банката Алекс Фек и Анна Котелникова. Анализът е цитиран от руското делово издание РБК.

В него става дума за газопроводите "Силата на Сибир“ (до Китай), "Северен поток 2“ (до Германия) и "Турски поток“, общите разходи за които анализаторите оценяват на 93.4 милиарда долара.

Изпълнители-бенефициенти

РБК определя като основни бенефициенти на изгодите от трите проекта са двама от най-старите бизнес приятели на президента Владимир Путин, придобили огромно влияние след неговото идване на власт – милиардерите Аркадий Ротенберг и Генадий Тимченко. Напоследък Ротенберг бе силно облагодетелстван и от строителството на открития миналата седмица ултраскъп мост от Краснодарския край до анексирания Кримски полуостров.

Според расчетите на експертите на инвестиционната банка инвестициите в трите проекта са нискорентабилни. "Установихме, че решенията на "Газпром" стават абсолътно разбираеми, ако предположим, че компанията се управлява в интерес на своите изпълнители, а не за получаване на търговска печалба“, се посочва в анализа.

"Този отчет е търговски продукт, който не се разпространява за широка публика и е предназначен само за квалифицирани инвеститори, явяващи се клиенти на Sberbank CIB. Ние не коментираме детайли от търговските взаимоотношения с нашите клиенти“, отговорили от Сбербанк на запитването на РБК. Двама клиенти на банката обаче потвърдили пред изданието истинността на аналитичния доклад. Самият Алекс Фек отказал коментар.

Представител на Ротенберг казал пред РБК, че компанията му не се явява бенефициент от инвестиционната програма на "Газпром", тъй като построеният от нея газопровод "Силата на Сибир" ще остане собственост на газовата корпорация и именно тя ще получи крайната изгода от осъществяването на инвестиционния проект. "Стройгазмонтаж" (СГМ) участва в този проект в качеството си на главен изпълнител и срещу заплащане изпълнява строително-монтажни работи в рамките на сключените договори“, добавил представителят на руския милиардер.

От "Стройтранснефтегаз" не отговорили на въпросите на РБК. Представител на "Газпром" отказал коментар.

"Силата на Сибир" вместо "Алтай"

Разсъждавайки за конкретните проекти, анализаторите пишат за високата цена на строителството на проекта "Силата Сибир" на фона на разглежданата по-рано негова алтернатива – проекта "Алтай“. Те изразяват съмнение в изгодността на договора за доставка на 38 милиарда куб. метра газ годишно, сключен от "Газпром" с китайската CNPC през май 2014 година, при средна цена на петрола 65 долара за барел.

"Силата на Сибир“ е предпочетен, въпреки че "Алтай" е много по-евтин: 55.4 срещу 10 милиарда долара, отбелязват от Sberbank CIB.

Анализаторите твърдят, че китайците са били готово да подпишат договор за "Алтай" още през 2010 година. Неговата дължина би била съпоставима с тази на "Силата на Сибир" - около 3 хиляди километра, но газът щеше да бъде осигурен от действащи находища и да преминава пречистване в действащите заводи на "Газпром". Нямаше да има нужда да се строят нови мощности, аргументират се авторите на анализа.

Според тях изборът на "Силата на Сибир" може да е бил определен от интереса на основните изпълнители - "Стройтранснефтегаз" и "Стройгазмонтаж", които се поделили почти по равно основните договори по този проект. "Колкото по-голям е проектът, толкова по-изгодни са договорите“, пишат авторите и добавят: "уви, нито една от двете компании не се търгува на борсата, тъй че в тях няма как да се инвестира".

Доставката на газ по "Силата на Сибир" предполага разработването на две нови находища, което ще струва 20 милиарда долара и строителството на нов завод за преработка на газа преди отправянето му към Китай, който ще излезе от 14 милиарда (по оценка на "Газпром") до почти 20 милиарда долара (по оценката на министъра на енергетиката Александър Новак). Освен това за строителството на този завод е ангажирана компания, свързана отново с Генадий Тимченко, посочват анализаторите.

Те освен това констатират, че обвързването на договора с Китай с цените на петрола ще повлияте негативно на рентабилността. Според тях при средна цена на петрола 65 долара за барел очакваният доход от инвестицията по този проект ще бъде отрицателна.

Нерентабилни потоци

В доклада се твърди, че и строителството на газопроводи в Европа, които заобикалят Украйна, каквито са "Турски поток" и "Северен поток 2", също е изгодно преди всичко за изпълнителите заради големите разходи по наземната инфраструктура в Русия (въпреки че газопроводите се смятат морски). Тръбата до Турция, например, предполага значително разширяване на газопреносната система на "Газпром" на юг. Общата стойност на проекта по прогноза на Sberbank CIB ще надвиши 20 милиарда долара. Засега са инвестирани 3.5 милиарда долара, като повече от половината от тях са похарчени на територията на Русия.

По оценка на инвестиционната банка "Северен поток 2" ще струва 17 милиарда долара, като тази сума също включва наземните подходи към газопровода ("Газпром" оценяваше стойността на проекта на 0.5 милиарда долара). Припомня се, че договорът за строителството на един от тези подходи на стойност 74.6 милиарда рубли неотдавна без конкурс е получила компанията "Стройтранснефтегаз".

По-нататък се казва, че "Турски поток" няма да излезе на печалба в продължение на почти 50 години, като не се смята инфлацията. А "Северен поток 2" при 60% натоварване на мощностите му няма да се изплати в продължение на 20 години.

Тръби вместо дивиденти

Анализаторите на Sberbank CIB не са първите, които обръщат внимание на стойността на мащабните строежи на "Газпром".

"Възниква впечатлението, че компанията кой знае защо работи на за акционерите си, не за потребителите, не за държавата, а фактически за изпълнителите, които строят различните ѝ обекти." Тези думи принадлежат на Александр Бранис - директор на Prosperity Capital, която е миноритарен акционер в "Газпром". Те според РБК са казани на икономически форум през 2016 г. в присъствието на на президента Владимир Путин. Тогава Путин признал, че това е "много сериозен въпрос" и обещал да края на годината да се срещне с представители на най-големите компании с държавно участие, за да оцени ефективността от тяхната дейност.

Според изданието обаче оттогава досега нищо не се е променило.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес