Проектите за модернизация на армията влизат на следващото заседание на МС

Проектите за модернизация на армията влизат на следващото заседание на МС

Двата проекта на Министерството на отбраната за нова бронирана машина и нови изтребители са на междуведомствено съгласуване, като тече двуседмичният срок. На следващото заседание на МС, ако всички колеги са готови с позициите на ведомствата си, проектите ще могат да влязат в дневния ред, съобщи във вторник министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Проектите са на стойност съответно - 1,220 млрд. лева и 1,5 млрд. лева.

Каракачанов съобщи, че вчера и днес е имало заседание с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов за проектите за модернизация на армията.

По проекта за новите изтребители министърът напомни, че е направена промяна, като в предишния проект за инвестиционни разходи от 2016 г. са били посочени осем самолета, а сега - минимум осем.

Нашата основна амбиция е да снабдим авиацията с нови изтребители, за да могат те да изпълняват в пълен обем ангажиментите, ще продължим да поддържаме и съществуващата авиационна техника, каза Каракачанов. В отговор на въпрос той изрази надежда шведската "Грипен" отново да участва в конкурса за нови изтребители.

Един от хеликоптерите Ми 17 изпълнява функции по гасене на пожари, амбицията ни е да "вдигнем" още един такъв хеликоптер, каза още министърът на отбраната.

По въпроса с хеликоптерите "Кугър" Каракачанов съобщи, че междуведомствена работна група обсъжда дали може поне два от тях да се приспособят за медицински цели в Северна и в Южна България само за спешни случаи.

Голямото ни желание, освен да говорим за придобиване на нова бронирана машина за сухопътните войски, е да се видят и възможностите от техническа и финансова гледна точка за модернизация на съществуващите, каза Дончев и добави, че сега голяма част от машините, които са на въоръжение, подлежат на модернизация.

В отговор на уточняващ въпрос за бронираната машина Каракачанов каза, че се говори за "нови машини, които ще се сглобяват в България", като по този начин в процеса ще може да участват и български фирми, ще има нови работни места и поддръжката на тази техника ще става в страната.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?