Проектобюджетът на здравната каса приет при съпротивата на опозицията

Със 119 гласа „за”, 45 „против” и двама „въздържали се” парламентът прие бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2008 г. на първо четене.

В проектозакона е записано, че здравната вноска остава 6% и през следващата година. Планират се 216.1 млн. лв. повече приходи за Здравната каса, като те ще бъдат реализирани чрез увеличените осигуровки за децата до 18 години от 0.5% на 3%, които се плащат от държавата.

За акушерска помощ се отпускат със 700 хил. лв. повече от 2007 г. Записаните административни разходи на касата са 46.5 млн. лв., като 10 млн. лв. от тях са за издаване на европейски здравни карти. Предвиден е и резерв за непредвидени и неотложни разходи от 143.9 млн. лв., което е с 29.1 млн. лв. повече от разходите за 2007 г.

При гласуването стана ясно, че единственият от управляващите, дал гласа си "против", беше депутатът от НДСВ Атанас Щерев Той поиска прегласуване и се обърна към НДСВ, като ги предупреди:

„Пак се обръщам към вас с това, че поемате огромна отговорност, като се поддавате на един закон, който по своята същност е популистки, защото не решава проблемите на здравеопазването”, каза депутатът.

С този бюджет не се прави крачка напред в реформите на здравеопазването, каза в обяснение на отрицателен вот лидерът на ДСБ Иван Костов. Мартин Димитров от ОДС заяви, че с приетия бюджет се засилва централизацията в здравеопазването. Независимият депутат Лъчезар Иванов обяви, че не вижда повод за радост от приемането на бюджета на Здравната каса. Според него той ще покаже реално затъването на българското здравеопазване.

Преди това по време на дискусията Ваньо Шарков (ОДС) предупреди, че законопроектът няма да бъде подкрепен от неговата парламентарна група, тъй като предвидените средства няма да стигнат и ще се наложи актуализация.

Според Хасан Адемов от ДПС този бюджет на НЗОК няма как да реши нерешените досега проблеми в здравеопазването. Той постави въпроса за реформата в здравеопазването и порочния кръг - даваме пари срещу реформи, а реформи без пари не се правят. Основният въпрос е, че през годините не дефинираме понятието реформа и след това как и какъв резултат очакваме от нея, смята Адемов. Според него ключовите думи за реформата в здравеопазването са "демонополизация, конкуренция, пазар и качество".

Нереализираната реформа рефлектира върху този бюджет и сега в управляващата коалиция тече дискусия и дано да приключи този път успешно и да се набележат най-после мерките, с които този сектор да се радва на по-добри дни, пожела Адемов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?