Проекторезолюция на ЕС осъжда нарушенията на човешките права в Чечения

Русия изрази остри протести срещу проекторезолюцията за Чечения, внесена от Европейския съюз в Комисията на ООН по човешките права, предаде Асошиейтед прес.

Проекторезолюцията има политически оттенък и се надяваме да не бъде приета, заяви руският заместник-външен министър Юрий Федотов в петък, цитиран от агенция Интерфакс. По думите му фактът, че европейските държави са решили да внесат подобна проекторезолюция, показва техните съмнения за характера на политическия процес в Чечения. Федотов подчерта, че това окуражава терористите.

Внесената в четвъртък от ЕС проекторезолюция осъжда нарушенията на човешките права в Чечения, сред които отвличания, убийства и изтезания. Текстът приканва Русия да осигури по-добър достъп до Чечения на хуманитарни организации и да сътрудничи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Ахмад Кадиров, ръководител на проруската чеченска администрация, посочи, че проекторезолюцията дава морална подкрепа на чеченските бойци.

Според авторите на проекта руските съдебни органи - както граждански, така и военни - не изпълняват своята мисия по разследване на закононарушенията, извършвани от федералните сили и силите за сигурност на територията на републиката. Едновременно с това в проекта се осъждат всички терористични атентати, извършени в Русия. Авторите на резолюцията призовават за политическо решение на конфликта в Чечения при спазване на териториалната цялост на Русия.

"Именно авторите на подобни резолюции пречат на процеса за политическо уреждане на ситуацията в Чечения", каза Кадиров. Според него всички призиви на Запада да се преговаря с Масхадов се възприемат от бунтовниците като възможност да "се върнат към времето на Ичкерия, към времето, когато в Чечения тържествуваше Калашников, процъфтяваше търговията с хора" и т.н. Кадиров посочи, че не смята Масхадов за реална политическа сила и затова въобще не разбира как може въобще да се предлагат преговори.

В същото време директорът на московското представителство на международната правозащитна организация Хюман райтс уоч каза, че резолюцията едва ли бъде приета.

Споделяне

Още от Свят