Проекторезолюцията за Косово внесена в Съвета за сигурност на ООН

САЩ и европейските страни официално внесоха за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН най-последната версия на проекторезолюцията за съдбата на отцепилата се от Сърбия провинция Косово, съобщи в сряда Ройтерс. До момента обаче още не е взето решение кога да се проведе гласуването заради възраженията на Русия.

Москва, която притежава право на вето в Съвета за сигурност, е против това, което тя нарича нарушаване на териториалната цялост на Сърбия и оценява шансовете за приемане на резолюцията като “нулеви”.

Официалното представяне на леко редактираната проекторезолюция означава, че в рамките на 24 часа тя може да бъде гласувана, но това не е задължително. Изчаква се реакцията на Русия, след което ще бъде решено как ще се процедира.

Вносителите на резолюцията не изключват изменение или отказ от проекторезолюцията. Редица представители на западни външнополитически ведомства допуснаха възможността от изключване на въпроса за Косово от дневния ред на Съвета за сигурност и решаването му в рамките на други структури. За това призовават и лидерите на косовските албанци.

В проекта се предлага да се отделят още 120 дни за провеждане на преговори между властите на Косово и властите на Сърбия, и в случай на провал автоматично да се задейства планът на представителя на ООН Марти Ахтисаари, който на практика предвижда независимост за Косово.

Сърбия, чийто традиционен съюзник е Русия, смята косовския край за свой културен и религиозен център, но още преди разпадането на Югославия по-голямата част от населението там се съставяше от албанци, а самият край имаше права на автономия, отменена през последните години от съществуването на Югославия.

Отмяната на автономията доведе до изостряне на напрежението в Косово, а след това и до активизиране на действията на албанските партизани срещу сръбските сили за сигурност. Ескалацията на конфликта предизвика през 1999 г. намесата на НАТО, която след 78-дневно въздушно настъпление принуди сръбския лидер Слободан Милошевич да изведе войската от региона.

Споделяне

Още от Балкани