Светият синод:

Проектозакон превръща децата в безцеремонни личности

Родителите ще плащат до 5000 лв. глоба, ако водят детето си на черква

Проектозакон превръща децата в безцеремонни личности

Светият синод на Българската православна църква се разгневи на проекта на Закон за детето, подготвян от Министерството на труда и социалната политика, и прие единодушно остро негативно становище. Владиците не приемат прекомерните права, които проектът дава на децата, вменяването само на вини на родителите при отглеждането на децата им и отнемането на правото децата да бъдат възпитавани

 

Според проекта предвижда се глоба до 5000 лв. застрашава родители, които водят децата си на църква, на политически митинги и събрания и на синдикални протести.

 

“Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности”, е посочено в чл.23, ал. 3 на проектозакона. Нарушенията се наказват с глоби от 2000 до 4000 лв., а за повторно нарушение - от 4000 до 5000 лв.

 

"Това означава, че всеки, който иска да си кръсти детето в църква, попада под ударите на тези текстове, възразяват членовете на Синода в становището си.

 

“Забраната за участие в “религиозни дейности" представлява юридическо полагане на абсолютно необосновани пречки пред религиозното възпитание и образование в дома, храма, детската градина и училището, пред практикуването на религия от страна на децата в семейна и обществена среда. Защото какво, ако не форми на религиозна дейност, са светите тайнства на Църквата (например св. Кръщение, св. Изповед, св. Причастие), молитвата, запознаването с и четенето на библейски текстове, богослужението в храма, заниманията в църковното училище, летните лагери в православните манастири, литийните шествия, празничните християнски концерти и пр.?”, питат митрополитите.

 

Според тях законопроектът дава прекалено много права на децата и никакви задължения. В същото време родителите се поставят изцяло в подчинение на своите рожби и за сметка на тях нямат никакви права.

 

“Защо е допусната липсата на баланс между правата на детето, правата на родителите и правата на семейството?”, пита Светият синод.

 

“Нужно ли е, за да се покаже, че се проявява грижа за децата на България, да се създават условия за узаконяването на тяхното превръщане в безцеремонни личности, които ще живеят и растат със съзнанието, че са изключителните носители на права в дома, а оттам и в училището, до такава степен, че да могат да злоупотребяват с тях и да въвличат родителите, учителите си в съдебни саморазправи”, питат владиците.

 

Въвеждането на часове по репродуктивно здраве и семейно планиране ще свали границата на възрастта, в която се започват сексуалните отношения, смята още Светия синод.

 

Владиците са възмутени и че законът поставя родителите в подчинение на държавата по отношение на децата. “Държавата не може да бъде по-добър родител за детето от същинските му родители”, смятат те. И подчертават, че изолираните примери на родители, които не се грижат добре за децата си, не бива да лишават от права останалите.

 

“Недопустимо е чрез законотворчество да се преобръщат вековно утвърдени ценности и положения на традиционната семейна йерархия и децата да се признават за изключителен източник на права в семейството, за чието осмисляне и усвояване те нито са достатъчно зрели, нито са способни да се погрижат сами, без своите родители”, се казва в становището на Светия синод.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?