Проектозакон ще внася ред в хаоса с погребалната дейност

До края на годината ще бъде готов проектозакон, който ще регламентира погребалната дейност в страната. Това стана ясно на семинар на над 40 погребални агенции от цялата страна, предаде БТА. Инициативата по изготвянето на закона е на първия частен гробищен парк у нас "Св. Архангел Михаил".

Законът предвижда легализирането на така наречените "надземни погребения". Те са разпространени главно в Италия и представляват херметически затворена гробница над земята. Подобен тип гробница могат да оптимизира до 5 пъти площта на всеки гробищен парк в големите градове, обясни изпълнителният директор на парка Бисер Христов.

Проблемите, свързани с недостига на места на общинските гробища в София, не е отскоро, добави той. По думите му, това води до незаконното разкопаване на гробове. На "черния пазар" услугата струвала до 10 хил. лева.

През последните четири години в София местата са недостатъчни. На ден умират средно по 60 човека, а място се намира за всеки, добави Христов. Това навежда на мисълта, че се копае незаконно - преди изтичането на 8-годишния период от време или на местата предназначени за алеи. Липсва и метод за съхраняване на базата данни. В момента Централни софийски гробища вписват информацията в книги, а при необходимост тя се коригира с коректор. Така стават грешки и изчезват имена, обясни Христов.

Освен недостига на места, не се спазват и санитарните изисквания. 90 процента от гробищните паркове в страната, които са в близост до малки градове и села, са строени в по-високите им части. След полагането на починалия в земята започва процеса на разграждане, а подпочвените води се стичат от високите към ниските части към населените места. Там често хората черпят питейна вода от кладенци и бунари. Това предполага смесването на чистата с мръсната вода, която се консумира от хората. В момента няма орган, който да следи къде и как трябва да бъдат изграждани парковете съобразени със санитарно-хигиенните изисквания. В много паркове няма изградена дренажна система, каза Христов.

Проектозаконът предвижда и критерии, на които фирмите в бранша ще трябва да отговарят. В София съществуват 160 агенции, които обаче са собственост на не повече от 20 човека, обясни той. По думите му идеята по размножаването им е да си спестят ДДС и да създадат представата, че човек има избор. В този смисъл, ако се създадат строги критерии, фирмите ще трябва да отговарят на тях. Така ще се спре и възможността всеки да регистрира такава фирма, добави той.

В сега съществуващите наредби на Министерство на здравеопазването не са уточнени стандартите, на които да отговарят колите превозващи покойниците. Има случаи, в които фирми транспортират умрелите от болниците с личните си автомобили, а след това зареждат хранителни стоки, обясниха представителите на погребалния бизнес.

От друга страна, катафалките трябва да бъдат използвани само на територията на гробищните паркове. За транспорта извън тях е необходима затворена кола, която да не позволява на хората да виждат "неприятната гледка", каза собственикът на фирма "Мира" Иван Алексиев.

Промяна в сегашната наредба предвижда и уреждането на проблема с паркинг местата в парковете в по-големите градове, каза Христов. Наредбата не е променяна от 30 години, а в нея се посочва, че всеки гробищен парк трябва да има места за паркинг, но не се посочва колко, добави той.

Друго предложение на инициаторите е такса поддръжка. Ако се събира по 1 лев на месец, за Централния софийски парк биха се събрали 100 хиляди лева, обясни Христов. Легализирането на частните гробищни паркове ще уреди и проблема със собствеността на местата.

Споделяне

Още от България