Проектозаконът за училищното образование се отваря за нова широка дискусия

Тодор Танев, сн. БГНЕС

Просветният министър Тодор Танев обяви, че досегашният дебат по проекта за нов закон за училищното образование ще бъде разширен и в него ще се включат родители, общини, бизнесът и дори ще се обсъжда в тематични групи в интернет, преди да бъде внесе за одобрение в парламента.

Искаме следващата учебна година да започне по новия Закон за училищното образование, но не бива да бързаме, каза Танев в петък при посещение на 38-мо основно училище "Васил Априлов" в София, където е учил.

За да влезе в сила законът от новата учебна година, той трябва да бъде приет до края на юли от Народното събрание - преди депутатите да излязат в лятна ваканция, отбеляза министър
Танев.

Законопроектът за училищното образование се подготвя от осем години, като има няколко негови варианта, написани от различните ръководства на Министерството на образованието и
науката през годините.

За да трае един закон, трябва да се мисли, как ще изглежда той отвъд мандата на партиите на власт, коментира министърът на образованието. Той добави, че трябва да се мисли как ще изглежда този закон с хоризонт от десет години и тогава той ще е истински.

Нека в този дебат по законопроекта, който е бил досега, да бъдат включени също родителите и общините, каза Танев.  Политиките в образованите се правят от специалистите в държавния сектор, от бизнеса и от гражданите, които са потърпевши от това, което се прави, допълни той.

Според него тези три страни трябва да бъдат равно представени, а не държавният сектор да е водещ, както се е правило до момента.

"Ще пусна на всички да сътворяват политиката, а тя след това ще бъде одобрена от парламента, защото е събрала най-важното - общественото съгласие", обясни министър Танев. Той добави, че може да се правят и анкети, свързани със законопроекта за образованието.

От ръководството на училището министър Танев получи почетен знак с лика на Васил Априлов. Директорът на училището Виолета Игова и учители поискаха да бъде променено съдържанието на учебниците, защото "не е адекватно", както и да се намали броят на учебниците.

Споделяне

Още от България