Проевропейска коалиция ще състави правителство в Холандия

"Народната партия за свобода и демокрация" на премиера Марк Рюте и "Партията на труда" се споразумяха да съставят коалиция, като това отваря пътя за сформиране на проевропейско правителство в Холандия, съобщи Ройтерс.

Лидерите на двете партии постигнаха споразумение по-бързо от очакваното при спешната нужда да се състави правителство с оглед на европейската икономическа криза и деликатното състояние на холандската икономика.

Очаква се правителството да подкрепи строги мерки за икономии.

Партията на Рюте спечели най-много места на парламентарните избори на 12 септември, произведени на фона на кризата в еврозоната, нарастваща безработица, спад на цените на жилищата и стагнираща икономика.

"Партията на труда" разбира колко важно е това споразумение за Холандия. Те също така разбират, че в него има важни точки за "Партията на труда", по които можем да работим. Имам мандат да го финализирам", каза пред репортери лидерът на "Партията на труда" Дидерик Самсом след среща със свои съпартийци от парламента.

"Партията на труда" се нуждае от одобрението на нейните членове на партийния конгрес на 3 ноември, за да стане споразумението окончателно.

Споразумението включва планове за орязване на държавните разходи с още 16 млрд. евро през следващите четири години, като целта е до 2017 г. бюджетният дефицит да бъде премахнат изцяло, писаха миналата седмица местни вестници, цитирани от БТА.

През юни холандски мозъчен тръст прогнозира дефицит от 2.6 процента от брутния вътрешен продукт за 2017 г., отбелязва Ройтерс.

Холандия вече прилага програма за икономии в размер на 12 млрд. евро, която беше приета през април. Страната е една от малкото икономики от еврозоната с кредитен рейтинг "ААА" и е сред най-големите поддръжници на строгата фискална политика във валутния съюз за справяне с дълговата криза, припомня Ройтерс.

Мнозина очакват депутатът от "Партията на труда" Йерун Дейселблум да наследи християндемократа Ян Кес де Ягер на поста финансов министър, писаха холандски вестници миналата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят