Проевропейски партии може да формират правителство в Молдова

Трите главни проевропейски партии в Молдова са на път да успеят да сформират ново коалиционно правителство, въпреки че проруските социалисти печелят най-много гласове на парламентарните избори, показват резултатите след преброяване на по-голямата част от гласовете, съобщи Ройтерс.

По данни на избирателните власти след преброяване на 87 процента от бюлетините трите партии – Либерално-демократическата партия на Молдова, Демократическата партия на Молдова и Либералната партия - печелят общо 44 процента от гласовете.

Според анализатори това им е достатъчно, за да имат повече от необходимите 51 места за мнозинство в 101-членния парламент, въпреки че социалистите печелят най-много гласове на изборите – 21.5 процента.

Социалистите, които се противопоставят на договора за асоцииране с Европейския съюз и държат на митнически съюз с Русия, изненадаха много хора с първото място във вота, но едва ли ще успеят да си намерят партньори за управление. Според неокончателните данни на централната избирателна комисия те получават близо 22 процента от вота срещу 19 на сто на либерал-демократите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят