Проевропейските протести в Украйна продължават без ексцесии

САЩ обмислят санкции срещу управлението на Янукович

Проевропейските протести в Украйна продължават без ексцесии

Проевропейските протести в Украйна продължават без ексцесии, след като властите вече разбиха барикадите на демонстрантите.

 

Около 5000 души продължават да протестират на площад "Независимост" в центъра на Киев. Други над 200 демонстранти се намират в Мариинския парк, недалеч от сградата на Върховната Рада (парламента).

 

"Груби нарушения на обществения ред не са установени. Ситуацията в Киев остава спокойна", съобщи вътрешното министерство.

 

Премиерът на Украйна Микола Азаров заяви, че няма да се използва сила срещу протестиращите. Вашингтон също съобщи, че Украйна е уверила Съединените щати, че политиката на страната е против използването на въоръжени сили срещу антиправителствените демонстранти.

 

Украинското вътрешно министерство обяви, че "никой не посяга на правото на гражданите на мирен протест, но не трябва да бъдат пренебрегвани правата и законните интереси на останалите граждани".

 

Съединените щати обявиха, че обмислят всякакви варианти на реакция към Украйна, включително санкции, след като украинската милиция използва насилие над демонстранти след две седмици протести срещу президента Виктор Янукович.

 

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джейн Псаки обаче отказа да уточни какви санкции се обсъждат. Псаки каза, че смята за неприемливи действията на украинските власти срещу демонстрантите и напомни думите на държавния секретар Джон Кери, че тези действия "не отговарят на демократичните норми".

 

Масовите демонстрации избухнаха заради отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и изненадващия му завой към Москва.

 

Опозицията обяви, че не приема никакви компромиси и настоява за оставката му.

 

В сряда вечерта Янукович съобщи, че е поканил представители на всички политически сили, духовници и обществени дейци на общонационален диалог. В изявление в официалния си сайт Янукович казва, че опозицията не трябва да отхвърля това предложение и "не трябва да върви по пътя на конфронтацията и ултиматумите".

 

ЕС и САЩ настояваха украинският президент да започне диалог с всички страни след повече от две седмици протести.

 

Янукович заяви, че той лично е готов да участва в такъв диалог и обеща, че властите ще действат единствено в рамките на закона и никога няма да използват сила срещу мирни демонстранти.

 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън пък съобщи в четвъртък, че Янукович "възнамерява да подпише" споразумението за асоцииране с ЕС.

 

Аштън каза, че по време на разговорите с Янукович в Киев тази седмица е станало ясно, че краткосрочните икономически и финансови проблеми на Украйна могат да бъдат облекчени чрез подписване на споразумението, тъй като то ще донесе инвестиции от страните членки на ЕС.

 

Руският президент Путин от своя страна каза, че Русия е готова, ако има инициатива от страна на Киев, да продължи работата на експертно равнище за присъединяването на Украйна към редица споразумения в рамките на водения от Москва Митническия съюз.

 

"Ние не натрапваме нищо на никого, но ако нашите приятели имат желание за съвместна работа, сме готови да продължим тази работа на експертно равнище", посочи президентът.

 

Путин изрази увереност, че реалните постижения на евразийската интеграция "само ще повишат интереса към нея от страна на други наши съседи, в това число от страна на украинските партньори".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят