Проевропейският лидер Талят спечели президентските избори в Северен Кипър

Проевропейският лидер Талят спечели президентските избори в Северен Кипър

Проевропейският кандидат бе избран за президент на непризнатата Севернокипърска турска република в неделя. Победата на Мехмет Али Талят слага край на управлението на Рауф Денкташ, хардлайнерът, който доминираше в продължение на три десетилетия политиката на отцепилата се република, страдаща от международна изолация и стагнираща икономика, посочва Си Ен Ен.

Талят спечели 56% от гласовете, докато неговият основен съперник Дервис Ероглу събра едва 23%, сочат официалните резултати от преброяването на бюлетините.

Основните турски всекидневници съобщават за победата на Талят със заглавия :”Ерата на Денкташ свърши” (в. Заман), “Период на нова кауза” (в. Хюриет).

“Аз искам още веднъж да подчертая, че кипърските турци призовават за повторно обединение и членство в ЕС”, заяви Талят след обявяването на резултатите.

“Аз също така казвам на лидерите на кипърските гърци, че протягам ръка за мир и тази ръка ще стои протегната, докато бъде поета. Искрено вярвам, че един ден тази ръка ще бъде поета”, заяви Талят.

Островът бе разделен на турска и гръцка част след турската инвазия преди три десетилетия, предизвикана от осуетен опит за преврат на поддръжници за обединение с Гърция. Миналата година при паралелните референдуми за повторно обединение кипърските гърци гласуваха “против”, а кипърските турци “за”, с което планът на ООН за хлабава федерация между двете страни бе провален, а само гръцката част на Кипър се присъедини към ЕС.

В словото си Талят също така призова ЕС да “подкрепя силно кипърските турци” и каза, че е готов да се срещне с Тасос Пападопулос, президента на Република Кипър, за да обсъдят взаимодействието между полицията и съдилищата на двете части на острова.

Радостните привърженици на Талят развяваха зелени партийни знамена с лика на лидера и надуваха автомобилни клаксони, празнувайки победата.

Проевропейската кампания на Талят спечели силна подкрепа сред по-младата част от кипърските турци, чиито доходи са значително по-малки от тези на кипърските гърци и които зависят в огромна степен от подкрепата на Турция.

Говорителят на кипърското правителство Кипрос Крисостомидес каза, че “краят на управлението на Рауф Денкташ в Северен Кипър е позитивно”.

САЩ поздравиха Талят с победата и обявиха, че приветстват неговия ангажимент за цялостно решение на повторното обединение на острова.

Преди изборите Денкташ предупреди, че новото ръководство не бива да сдава суверенитета на самообявилата се Севернокипърска република.

“Не бива да бъдем колонизирани от Гърция. Кипърските гърци водят политика на превръщане на Кипър в гръцки остров”, каза Денкташ.

“Ако не запазим името на нашата република....ще бъдем измамени с фалшив мир”, изтъкна той.

Макар че напуска активната политика, 81-годишният Денкташ все още се ползва с обществена подкрепа. Той се закани да продължи да лобира срещу повторното обединение на острова.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?