Проф. Анна -Мария Борисова ще "награди" Хасково вместо Стара Загора

В Стара Загора няма да има високотехнологична болница, тъй като МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и МБАЛ "Университетска" са отказали да се обединят. Това става ясно от писмо на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова до областния управител Йордан Йорданов.

В началото на юли на среща в Стара Загора тя каза, че би "наградила с няколко милиона" обединението на тези две болници, на базата на което да се създаде една от високотехнологичните болници в страната. Тъй като обаче те отказват да сторят това, с такава високотехнологична болница ще бъде възнаградено Хасково.

Въпреки подписването на протокол за принципно съгласие след обсъждане на идеята за сливането на двете лечебни заведения в Стара Загора, колективът на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" се обяви против обединението и изпрати до министъра писмо, в което се настояваше да се запази статуквото и болниците да работят поотделно.

"Преструктурирането на двете болници в Стара Загора е обект на обсъждания само на работещите в тези лечебни заведения, както и на гражданите в този град. Министерството на здравеопазването и лично аз ще приемем всяко Ваше решение. Искам да Ви уведомя, че в сегашния вид двете лечебни заведения не могат да станат високотехнологично лечебно заведение. Ето защо ще бъда принудена да направя високотехнологична болница МБАЛ - Хасково. Така гражданите на област Стара Загора ще могат да се възползват от високотехнологичната апаратура в МБАЛ - Хасково", пише в писмото на министър Анна Мария Борисова.

То е адресирано и до директорите на двете здравни заведения, директора на РЦЗ и синдикалните организации.

Споделяне

Още от България