Проф. Анна-Мария Борисова ще е новият здравен министър

Проф. Анна-Мария Борисова ще е новият здравен министър

Ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова щe бъде предложена за нов министър на здравеопазването, а съветникът на Симеон Дянков за здравната реформа Десислава Димитрова ще влезе в екипа като зам.-министър.

Седмица след като прие оставката на предишния министър Божидар Нанев поради повдигнатото му обвинение за неизгодна сделка с "Тамифлу", премиерът Борисов представи пред медиите новия титуляр за поста. Основната задача на проф. Борисова ще е да спре течовете в системата и да ускори забавените от Божидар Нанев реформи.

Според премиера тя има характера, волята и компетентността да се справи. Възлагаме на нея да продължи реформата по-бързо и по-решително и независимо от съпротивата, която има там, заяви Борисов и добави, че начинът, по който тя смята да осъществи реформата, съвпада с вижданията на кабинета. Тя има тежък характер, трудно комуникативна е и затова точно такъв човек ми трябва, представи я Борисов, след което си тръгна и я остави да отговаря на журналистически въпроси.

Запитана какво мисли да прави с малките болници, проф. Борисова отвърна, че пресконференцията ще мине по нейния сценарий и така стана.

Тя започна с много детайлно изброяване на успехите си и завърши с това, че досега винаги е била обградена от обичта на колеги и пациенти. После почти едновременно рецитира детски песнички и осветли аудиторията за мислите на големия канадски лекар сър Уилям Ослър.

"Аз съм на върха на кариерата си, обичана съм от пациентите, търсена съм като лекар. Питате се - какво правя тук? Трябваше ми известно време, за да си помисля - струва ли си. Взех бързо моето решение, защото съм твърд човек", заяви ендокринологът проф. Борисова. Тя е ръководител на клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Университетската болница по ендокринология и е председател на Българското дружество по ендокринология. Има специалности по вътрешни болести и ендокринология.

Не съм тръгнала с голяма кошница, но ще се радвам да напълня и малка и това ще бъде голям успех за мен. Срам ме е да произнасям думата здравна реформа, тъй като голяма част от моя стаж премина с думата здравна реформа в кавички", коментира още бъдещият министър.

Здравна карта и инвентаризация на системата

Нейното разбиране е, че реформата трябва да се прави с мисъл за болния, който трябва да е в центъра на действията, а медицинските специалисти трябва да са удовлетворени от работата си.

Единственият конкретен отговор по "срамната" тема "здравна реформа", който тя даде е, че ще започне работа с мисъл за бързо въвеждане на здравната карта и инвентаризация на системата. Проф. Борисова допълни, че първо иска да изгради екипа си и да се "огледа". В този контекст добави, че изобщо не я интересува колко дълго ще бъде на този пост.

"Първо да се представя"

С мотива, че не познава хората на пресконференцията, проф. Борисова се представи пространно пред медиите. Каза, че е професор и съобщи за двете си специализации "захарен диабет" и "костна патология". Освен това е омъжена, има син, който също е лекар и е завършил във Франция, а тя самата има две други "суперспециалности".

Проф. Борисова даде детайлно определение какво означава "ендокринология", мина през жлезите с вътрешна секреция и посочи, че има "повече от 300 публикации с над 250 цитирания". Тя изтъкна най-вече своята обич към "костната патология". В края на тази встъпителна реч, вицепремиерът Симеон Дянков каза на журналистите, че вече могат да задават въпроси, но да помислят внимателно, за да не съжаляват после. Въпроси обаче имаше.

За къщичката

"Своята къщичка съм си изчистила и дворът съм си помела, но има други къщи и други дворове", които "не са пометени" и това трябва да се случи, поясни мотивацията си за министерския пост Борисова.

"Българинът е волна птица", философски обясни проф. Борисова причината за настоящото плачевно състояние на системата и заяви, че всичко ще бъде правено с необходимите ред и дисциплина, срещу които българинът се съпротивлява.

Обяснявайки защо първо трябва да се въведе здравната карта, проф. Борисова каза на присъстващите в Гранитната зала на Министерския съвет жени, че всяка пета от тях има остеопороза, всеки трети мъж има проблем с щитовидната жлеза, а всеки 16-ти има диабет без да знае.

В отговор на въпрос дали ще бъде решителна при реформирането, тя отговори с контравъпроса дали на микрофон звучи решително.

Нейният бъдещ заместник Десислава Димитрова е съветник на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за здравната реформа. Завършила е Принстънския университет, работила е по остойностяването на здравните пътеки в САЩ. Тя се представи много кратко, на за сметка на това със силен английски акцент.

В момента парламентът е във ваканция, която ще продължи до 14 април и гласуването на кандидатурите се очаква да стане след приключването ѝ.

"Всяка сутрин осем литра прясно мляко"

Особено пъстър бе отговорът на проф. Анна-Мария Борисова как здравната реформа ще засегне училищното образование: "Първата ми международна награда беше по проект "Да израстем със здрави кости". За това получих 20 000 евро награда и ги похарчих, за да напише Недялко Йорданов една приказка, за да напише Развигор Попов една песен, за да изпее Мими Иванова и Богдан Томов заедно с групата "Пим-Пам" на запис, ние имаме този запис, да изпее тази млечна песничка, за да направиме един концерт в зала 1 на НДК за 3000 деца от София, програмата беше за деца между 6 и 12 годишна възраст.

Така че аз лично работя много отдавна по този въпрос. Приказките са на раположение, песента също. Ние раздадохме на детски градини в София заедно с нотите, да я разучават, да я пеят и имаше нещо подобно, така наизуст малко да го възпроизведа – който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко, той дете ще стане яко. Така написа Недялко Йорданов.

Така че аз съм съпричастна към този проблем, каквото трябва, ще бъде направено, той ме интересува живо."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?