Проф. Аргирова: Децата не са предпазени при тази вълна

Рано е още за трета доза ваксина

Проф. Аргирова: Децата не са предпазени при тази вълна

При тази вълна на коронавируса децата не са никак добре предпазени, защото не са били толкова сериозно засегнати при предходните, а и не са ваксинирани. Намираме се в началото на учебната година и този факт изисква специално внимание. Това коментира вирусологът проф. Радка Аргирова в сряда пред Нова телевизия.

Според нея разнопосочните послания у нас са причина за недоверието на хората към ваксините.

"Съвсем сигурно е, че от 16 години нагоре, ваксината има абсолютно същата стойност като при възрастните. Клиничните изследвания на деца под 16-годишна възраст също показват много добри резултати. Аз бих препоръчала това ваксиниране, защото тези деца могат да пренесат вируса сред своите близки", категорична е проф. Аргирова.

Аргирова коментира, които са факторите, които влияят за подема на епидемията в страни с висок ваксинационен обхват. Мнението на научната общност е, че ваксините осигуряват висок имунитет с антитела за период 6-8 месеца. Ако това време е минало, започва спадането на антителата. При възрастните хора се наблюдава т.нар. феномен "избледняване на имунитета", тъй като се изгражда по-трудно и трае по-малко. Също така значение има и какво е ваксинационното покритие в съседните държави. Аргирова даде пример с Израел, където съседните държавни са с нулев процент на ваксинация.

Аргирова посочи, че за да се избегнат постоянните мутации на вируса, ваксинацията на населението трябва да се случва бързо.

Въпреки това, според Аргирова, е рано за поставяне на трета доза ваксина. "Не трябва да забравяме за клетъчния имунитет. Ако антителата към този момент са с по-слаб титър, не трябва да забравяме, че клетките на имунната система се размножават много бързо при среща с вируса и започват да произвеждат нови антитела", каза тя.

"Моето мнение е, че здравните работници и учителите би трябвало да бъдат ваксинирани. Не е приемливо да работиш в такива колективи и да бъдеш вектор на вируса", каза още проф. Аргирова.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?