Проф. Атанас Герджиков отново е ректор на Софийския университет

Сн.: БГНЕС

С 254 гласа Общото събрание на Софийския университет ‟Св. Климент Охридски“ (СУ) преизбра проф. Атанас Герджиков за втори четиригодишен ректорски мандат в сряда.

От Изборната комисия на СУ обясниха, че във вота са участвали 335 членове, от чиито гласове 318 са били действителни, а 17 - недействителни. С "да" за избора за втори ректорски мандат на проф. Анастас Герджиков са гласували 254 от членовете.

Герджиков беше единственият кандидат за поста, изслушването му и дискусията след това са продължили над 6 часа.

Сред приоритетите на новия стар ректор за втория 4-годишен мандат са повишаване на държавната субсидия и собствените приходи на СУ, оптимизиране на разходите, повишение на заплатите с 60%, ремонти и поддръжка на сградния фонд.

Според отчета на Герджиков за периода на предходния мандат 2016 – 2019 г. средната брутна работна заплата във висшето училище е увеличена с 53% - от 1119 лв. до 1713 лв.

Месец преди да бъде преизбран стана ясно, че в качеството си на ректор той е сключил договор с майка си за 9000 лв. По договор проф. Герджикова, която е ръководител на катедра ‟Методика“ във факултета по Славянски филологии, е получила възнаграждението от 9000 лв. в периода септември-ноември 2018 г. Средствата са били за изследване на потребността от обучение по български език и литература в българските общонсти зад граница, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

Самият Герджиков обясни тогава, че това са ‟компромати“ свързани с предстоящото общо събрание за избор на ректор, а от СУ официално са обяснили, че договорът е бил сключен заради ‟професионалните качества и опит“ на проф. Мария Герджикова.

Проф. Герджиков бе зам.-министър на образованието в периода 2001-2003 г., управител на Фонд ‟Научни изследвания” (2008-2009), зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски”.

Преподава в Софийския университет от 1991 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България