Проф. Близнашки: Аз допринесох за връщането на Борисов във властта

Бившият служебен премиер разказа как не е бил поканен дори за съветник и отново нападна правосъдния министър

Георги Близнашки. Сн. БГНЕС

Бившият служебен премиер Георги Близнашки отново нападна правосъдния министър Христо Иванов, който за пръв път зае този пост в неговото правителство. "Христо Иванов няма един работен ден", заяви Близнашки в петък пред Канал 3, а на реплика на водещия, че все пак той е назначил министъра, заяви: "Не аз, президентът Росен Плевнелиев го назначи. А аз постоянно му дърпах юздите".

Бившият депутат от БСП Близнашки, който през 2013 г. се включи в антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" и бе изключен от партията, бе избран от държавния глава да оглави служебното правителство през август м.г.

"Аз съм от хората, които допринесоха за връщането на Бойко Борисов във властта, защото бях един от най-активните участници в протестите", каза бившият служебен премиер.

Той влезе в близък контакт с Борисов по повод събирането на подписката за провеждане на референдум за изборните правила, какъвто Плевнелиев предложи през 2014 г., но тогавашното мнозинство на БСП и ДПС го отхвърли. Проф. Георги Близнашки оглави инициативния комитет за набиране на подписката, с което очевидно е спечелил доверието и на Борисов, и на Плевнелиев.

Към днешна дата обаче стана ясно, че Близнашки се чувства разочарован, тъй като, въпреки заслугите му, не зае никакъв пост след идването на Борисов на власт, нито пък е бил поканен като експерт в подготовката на проекта за промени в конституцията.

Професорът призна, че на 16 април, след пресконференцията, на която премиерът и правосъдният министър представиха идеите за конституционни промени във връзка със съдебната власт, той е изпратил есемес на Борисов, че е крайно време да се видят.

Двамата така и не успели да се срещнат, защото веднага след това Близнашки, според обясненията му, имал ангажименти за интервюта, в които "да обясни на обществеността" вредността на идеите за конституционни промени.

По думите му Борисов е бил подведен, а с промените се цели да бъде яхната съдебната власт. След това уточни, че принципно подкрепя съдебната реформа, но не по този начин. Той определи пресконференцията, на която Христо Иванов и Бойко Борисов представиха предложенията, като "тържество на глупостта".

Георги Близнашки каза, че не е потърсен от Борисов да го съветва по конституционни въпроси. "Не е ставало дума да ставам съветник. Имаше спекулации как ще остана министър, ще отида посланик, ще отида в Конституционния съд, но аз си имам работа, която харесвам", допълни проф. Близнашки.

Той коментира още, че препоръките от Брюксел към България се пишат от "едни чиновници", които са бюрократи и посъветва българските политици да се съобразяват повече с Венецианската комисия, която настоява за независимост на съдебната власт.

Близнашки също така даде съвет да не се слуша френският посланик Ксавие дьо Кабан, защото той няма нищо общо с френската правосъдна система. "Той се произнася като последна инстанция, което съвсем не влиза в неговите правомощия, не е в неговата компетенция", каза бившият служебен премиер. Според него българските власти прекалено слушат чуждите посланици, които грубо се намесват във вътрешните работи.

Споделяне

Още по темата

Още от България