Проф. Близнашки недоумява защо Цацаров мълчи за поведението на Сидеров

"Атака" е на границата "да се постави сама извън закона"

Проф. Близнашки недоумява защо Цацаров мълчи за поведението на Сидеров

Бившият депутат от БСП и специалист по конституционно право проф. Георги Близнашки изрази в понеделник недоумението си от факта, че главният прокурор Сотир Цацаров продължава пасивно и мълчаливо да наблюдава честите агресивни изблици на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Националистът се закани през миналата седмица, че съратниците му ще предприемат "граждански арести", за да въдворят ред в София. След което отиде въоръжен с палка и пистолет на работа в парламента и прогнозира, че ако МВР не задържи протестиращите срещу властта, ще избухне "гражданска война".

"Лично мен особено ме безпокои в случая заплахата за предприемане на така наречените граждански арести. Политическите партии изрично им е забранено да създават полувоенни структури, които евентуално биха могли да предприемат такива действия. И според мен това е заплаха за конституционния, демократичен правов ред в България. И лично аз съм изненадан, че главният прокурор мълчи по тези въпроси", коментира в понеделник пред бТВ проф. Близнашки.

Според него, ако не друго, прокуратурата би могла поне да предупреди членовете на "Атака", "че ако се предприемат съответни действия, тази партия може да се постави сама извън закона и да се поиска сезиране на Конституционния съд по този повод".

"Това е логиката на нашето законодателство – да се наказват действията, особено в случая с гражданските арести. Всякакви действия, предприети в тази посока, трябва да бъдат сигурни и да се предприемат съответните действия на съответната партия извън закона", добави още юристът.

До момента от ръководството на държавното обвинение са си позволили само два, при това доста лаконични коментара по повод подчертано агресивното поведение на Сидеров срещу протестиращите. На 20 юни, след като националистът опита да провали заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, Цацаров загатна доста меко, че депутатът би трябвало да се държи по-цивилизовано.

"От една страна имаме протест, който продължава мирно и по правилата, напълно в съответствие със закона. Никой не може да упрекне хората, че обикалят улиците и институциите. Това е граждански протест. Отвъд обаче нормалния граждански протест има черта, която не трябва да се прекрачва от никого, пък бил той и народен представител. Никой от протестиращите не прекрачва тази черта. Но други хора се опитат да я прекрачат, за да провокират тези хора или може би за да хвърлят сянка върху нормалния протест", заяви главният прокурор преди десетина дни.

Седмица по-късно заместникът му Борислав Сарафов също бе помолен да изкаже мнение по темата, но той реагира още по-деликатно: "Не очаквайте от мен да давам оценки. Имам позиция на гражданин, но тук съм пред вас като заместник на главния прокурор, така че не мога да си позволя да давам оценки. Аз съм убеден, че ако някои граници бъдат прекрачени, не само ние, но и вие ще ни сезирате с множество материали, публикации и т.н. Бъдете сигурни, че ги четем внимателно."

Междувременно проф. Близнашки коментира още в понеделник, че би трябвало да се помисли за някои промени по линия на депутатския имунитет, тъй като в момента народните представители схващат функцията му доста превратно.

"Вярно е, че и в ранната фаза на българския преход се отиде към разширяването на полето на имунитета, но депутатите трябва да си дават сметка, че у нас е наказателна не отговорност, която не се гарантира, е свързана най-вече с онова, което говорят и начина, по който гласуват в Народното събрание, а за всички други изяви извън парламента, тяхната отговорност може да бъде ангажирана по всяко време", обясни бившият депутат от левицата.

По думите на Близнашки друг проблем, свързан с наказателната неприкосновеност на народните представители, е фактът, че българският парламент на практика се намира в перманентна сесия.

"Никъде в Европа няма подобно явление. Т.е. парламентите заседават обикновено девет месеца през годината и през другото време тяхната наказателна отговорност може да бъде ангажирана. Така че в нашата българска ситуация смятам, че трябва да отидем към едни по-съвременни разбирания по въпроса за имунитета, без да се налагат кой знае какви конституционни промени по въпроса", каза проф. Близнашки.

Той разкритикува Сидеров и за решението му да идва въоръжен в Народното събрание, добавяйки, че "може би самото НС трябва да се върне към една класическа традиция, трябва да се вземе специално решение по този повод, но народните избраници са в парламента, за да отстояват своите позиции с доводи и аргументи, а не със силови маниери".

Големият въпрос е защо има такава търпимост спрямо подобни действия. Отговорните фактори не трябва да мълчат. Дали правителството зависи от парламентарната група на "Атака" по никакъв начин не трябва да влияе на органите на съдебната власт да изпълняват задълженията си, обобщи проф. Близнашки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?