Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проф. Доброслав Кюркчиев: Клетъчният имунитет е по-важен от антителата при всеки вирус

Имунната система е като космос, имунитетът трябва да е балансиран, а не подсилван

6 коментара
Проф. Доброслав Кюркчиев: Клетъчният имунитет е по-важен от антителата при всеки вирус

При всички вируси, в това число и коронавируса, клетъчният имунен отговор е по-важен отколкото този, свързан с антителата, коментира в интервю за Mediapool началникът на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница "Св. Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев. "Антителата атакуват вируса тогава, когато той или още не е влязъл в клетката, или преминава от една клетка в друга. Т.е. той трябва да бъде извън клетката, за да бъде разпознат от антителата. А вирусите по правило имат вътреклетъчно развитие и тогава те могат да бъдат атакувани от Т-клетките. Затова при всеки вирус, както и при този, ролята на Т-клетъчната защита е приоритетна пред тази на антителата", обяснява той.

По същата логика той смята, че успешната ваксина срещу SARS-CoV-2 ще бъде тази, която осигурява дълготраен клетъчен имунитет, а не краткотрайно наличие на антитела.

Витамин D потиска цитокините, които биха могли да участват в свръхотговор на имунната система към вируса, т.нар. цитокиновата буря, водеща до тежко протичане на болестта. Приемът на витамини и добавки обаче не трябва да е безконтролен, а само когато са установени ниски нива в организма, казва още той.

Имунната система е като един космос с милиарди връзки помежду си и тези връзки трудно могат да бъдат еднопосочно "разчепкани" и интерпретирани за да е напълно ясно какво води до свръхреакцията и тежкото протичане на заболяването при някои хора. Има генетична предразположеност, има хора с повишена склонност към абнормна реакция към външни дразнения, социално-културни, вероятно и расови особености, посочва проф. Кюркчиев.

Според вас, кое е най-значимото научно откритие до момента за човешката имунна система и нейната реакция спрямо коронавируса?

Не бих го нарекъл научно откритие, а бих го нарекъл описание на един процес, който отдавна е известен, но малко трудно се разбира и като цяло мисля, че той е най-значителен за тежкото протичане на коронавируса. Това е т.нар цитокинова буря. Това не е уникално явление, описано е при много вирусни инфекции и идеята е, че основният проблем идва не толкова от самия вирус, колкото от реакцията на организма и по-точно от реакцията на имунната система спрямо този вирус. При определени ситуации имунната система реагира с несъразмерна сила и именно тази несъразмерна сила по-скоро уврежда организма отколкото самият вирус.

А известно ли е от какво произтича тази несъразмерна реакция на имунната система? Има ли предпоставки това да се случи?

Има предпоставки. Има генетична предразположеност при някои хора. Има хора, които по принцип са с повишена склонност към абнормна реакция спрямо външни дразнения. Но конкретно една единствена причина, която да посочим, че тя е довела до цитокинова буря, трудно може да се назове. Защото имунната система е като един космос с милиарди връзки помежду си и тези връзки трудно могат да бъдат еднопосочно "разчепкани", грубо казано, и интерпретирани еднопосочно.

Т.е. дори при хроничните заболявания, за които се знае, че са предпоставка за по-тежко протичане на коронавируса като диабет, сърдечно-съдови и др., от ключово значение е имунната реакция на конкретния организъм, защото заболяването не протича еднакво при двама души с диабет например...

Точно така, но тук имаме и други аспекти. Нещата, които са описани и със сигурност предразполагат към по-тежко протичане на SARS-CoV-2 инфекцията, това са диабет, сърдечно съдови заболявания, затлъстяване, злокачествени заболявания. По принцип това са хронични заболявания. При част от тях имаме непрекъсната стимулация на имунния отговор, изтощаване на имунната система и нейното абнормно реагиране. Освен това при тези хронични заболявания има увреда на вътрешните органи. И то увреда, която много често е от години и когато нещо е увредено, шансът то да се увреди още по-силно, отколкото нещо здраво, е много по-голям. Това, което аз имах предвид за цитокиновата буря, обаче визира повече здрави хора, при които стават неочаквани проблеми.

Вие давате частичен отговор с цитокиновата буря, но може ли да се доизясни защо при хора, за които не е известно да страдат от хронични заболявания, млади хора и най-общо казано такива, на които "нищо им няма", заболяването понякога протича тежко и дори с фатален край?

Понятието "нищо им няма" е относително. Често не знаем, че "нищо ни няма" или че "нещо ни има". Какво става вътре в организма често е различно от това, което се проявява. Именно това е проблемът. Неочаквана, прекомерно мощна по сила имунна реакция, която при наглед здрав човек, на практика може да завърши фатално. И пак казвам, това не е някаква отличителна характеристика на SARS-CoV-2 вируса. Това е описано при много вируси. Знаете, че преди епидемията имаше случай на дете, което почина от неочаквана фудроянтна пневмония. Т.е. такива неща са ставали и преди, те са описани в науката. И този вирус се нарежда до други, които могат да доведат до такива ненормално силни имунни реакции.

На самата цитокинова буря може ли да се противодейства медикаментозно?

Това е един ключов въпрос, по който се работи интензивно. И ако ми позволите да разширя малко въпроса. Ние се занимаваме с автоимунитет и когато започна епидемията март месец в България, основен въпрос за нас беше дали нашите пациенти, които са с автоимунни заболявания и които взимат лекарства, потискащи техния имунитет, са по-уязвима група от здравите хора от SARS-CoV-2 инфекцията. Още тогава ние излязохме с мнението, че те не са по-рискова група поради факта, че взимат лекарства, които потискат техния имунен отговор. Т.е. цитокиновата буря е по-малко вероятна при тях, защото те взимат лекарства, потискащи цитокините. Точно това е един от терапевтичните проекти спрямо SARS-CoV-2 инфекцията и в момента се правят интензивни изследвания именно за лекарства, потискащи цитокините и имунния отговор, които биха предотвратили извънредно тежките имунни реакции.

Споменахте генетична предразположеност за по-тежкото протичане на вируса...

Най-вероятно има такава и се работи в тази посока, търси се, коментира се, проучва се. Факт е, че вирусът протича различно при различни човешки популации. Което от една страна е свързано със социално-културни особености, но от друга вероятно е свързано с някаква генетична особеност. Тук политическата коректност пречи да бъде разгледан и расовият аспект на нещата, който безспорно също съществува, но не винаги науката се възприема в еднозначен чист научен смисъл.

Могат ли да направят хората нещо, за да поддържат имунната си система в добро състояние? Например сега излизат проучвания, че достатъчните количества витамин D в организма предотвратяват тежко протичане на коронавируса. Как можем да знаем обаче дали страдаме от дефицит?

Това е един много хубав въпрос. За витамин D най-авторитетни научни източници отдават значение на неговото оптимално ниво. Като казвам оптимално ниво, това не означава безконтролно приемане на витамин D. Защото идеята, че щом е витамин, колкото и да вземем, той не вреди, е далеч от истината. Факт е, че витамин D е имуномодулаторен витамин. Той по-скоро потиска някои прояви на имунитета. Като цяло в българската популация витамин D е нисък масово. Затова при тази инфекция, където имаме такава склонност към абнормна имунна реакция, нивото на витамин D е много важно, но е добре то да бъде консултирано с лекар.

Другата много важна идея, за която аз лично говоря от години и която трудно се разбира, са т.нар. имуностимулиращи средства или имуномодулаторни средства. При тях се залага на идеята, че колкото е по-силен имунитетът, толкова по-добре. Поради което, тези неща интензивно се продават – те са или фармацевтични продукти или "сила от природата" и всякакви други аналози по темата. И много хора и сега, и в началото на епидемията, залитнаха в тази посока, взимайки безконтролно имуностимулиращи средства с простичката идея, че това засилва имунитета и вирусът няма да те хване. Опасността тук е поради изкуствено засилен имунитет, абнормната реакция спрямо вируса да бъде много силна и вместо да изпишем вежди, да извадим очи. Така че трябва да бъдем много внимателни с имуностимулантите. Хората са склонни да ги взимат като бонбони. Силният имунитет не е непременно нещо хубаво, балансираният имунитет е нещо хубаво.

А защо българите са с ниски нива на витамин D и с какъв лекар трябва да се консултира допълнителния прием на витамини и други добавки?

Ниските нива на витамин D не знам дали са обявени официално, но това е наше наблюдение, на базата на доста изследвания) Той се набавя чрез излагането на слънчева светлина, казват му "слънчевия витамин", както и чрез храната и хранителните добавки. По принцип диетата на населението в България е малко ретро. Ние се храним, както хората в Западна Европа са се хранили преди 20-30 години. Аз предполагам, че ниските нива на витамин D са свързани с начина на хранене. Също така идеята да се следят нивата на витамин D е сравнително нова за България.

Като цяло при нас стимуланти и витамини се пият безконтролно. А правилното е първо да се изследваш, това става с кръвни проби, има си референтни стойности, в които витамин D трябва да се поддържа. Витамин D може да бъде изписан от най-различни специалисти, включително от личния лекар. В конкретната ситуация това е важно, защото специално витамин D потиска някои цитокини, които се наричат провъзпалителни. Тук е мястото това да се обясни, за да не останат читателите с впечатлението, че цитокините са нещо лошо. Цитокините са част от течната балансираща среда на имунитета. Тя има и добри, и лоши страни. Но витамин D потиска именно тези цитокини, които евентулано биха могли да участват в цитокиновата буря. И затова е хубаво да бъде балансиран.

Различни изследвания потвърждават ролята на B и Т-клетките в имунната защита на организма срещу коронавируса и дават надежди, че повече хора може да са защитени, а не само преболедувалите, които имат антитела. Доколко това е повод за оптимизъм?

B и Т-клетките сега се представят като нещо ново, но те са описани още от началото на 70-те години на миналия век. Това, което вероятно вие имате предвид, е имунната защита чрез антитела и имунната защита чрез Т и B лимфоцити. Съответно това са два клона на имунна защита, които са свързани един с друг. Ние не можем да имаме антитела, ако нямаме Т и B клетки. Антителата се получават благодарение на взаимодействието на тези клетки. Но във всички случаи имунният отговор наистина се дели на такъв, свързан с антитела и такъв, свързан с клетки. При всички вируси имунният отговор, свързан с клетки, е по-важен, отколкото този, свързан с антитела. Антителата атакуват вируса тогава, когато той или още не е влязъл в клетката, или преминава от една клетка в друга. Т.е. той трябва да бъде извън клетка, за да бъде разпознат от антителата. Вирусите по правило имат вътреклетъчно развитие и тогава те могат да бъдат атакувани от Т-клетките. По принцип при всеки вирус, както и при този, аз смятам, че ролята на Т-клетъчната защита е приоритетна пред тази на антителата.

Ако един човек се е срещнал с коронавируса, сработила е неговата клетъчна защита тогава развива ли се имунна памет, че организмът се е срещал с този вирус? И ако да, това означава ли, че този човек е защитен занапред и как стои въпросът със защитата от предаване на други хора?

Имунна памет се развива винаги срещу дадени вируси. Въпросът е колко дълготрайна е тя. Ако сравним този вирус с предишните коронавируси SARS-CoV и MERS, там имунната памет е около година и нещо – две. Срещу други вируси имаме на практика доживотен имунитет. Така че това е един въпрос, който все още е открит. Вие знаете със сигурност, че има противоположни становища. Но така или иначе имунна памет има. Този вирус е от декември и не сме чули за масови повторни заразявания. Има определени случаи и все още стои въпросът дали е второ заразяване или вирусът не се е изчистил напълно, защото PCR тестовете се взимат от носа и устата, а вирусът може да е останал в белия дроб. Същото важи за предаването на вируса. Той може да се предаде ако е в носоглътката. Това е респираторна инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Човек е заразен когато вирусът е в носоглътката и обикновено предаването става чрез кихане и кашляне.

Доколко важно е голям брой хора да преболедуват, за да спре пандемията или по-скоро трябва да се пазим с всички сили и средства до изобретяването на работеща ваксина?

Моето мнение е, че като цяло една европейска популация трябва да се пази с европейски средства, а не с китайски средства. Смятам, че Европа в паниката си пред нещо ново, залитна в модели на поведение, които не са европейски и са продукт на поведение на друг тип цивилизации и общества.

Тоест...

Тоест смятам, че трябва да се преболедува. Смятам, че трябва да се пазим колкото можем, но да се пазим не със затваряния, не със социална изолация, представяни като "новото нормално" и подобни идеологеми, които на практика звучат като антиутопия и като нещо от книга на Оруел.

От ранните клинични проучвания на някои от кандидатите за ваксини излезе информация, че те могат да създадат по-траен имунитет отколкото при естествено преболедувалите вируса, както и че стимулират и клетъчния имунитет. Колко определящо ще бъде това за успеха на ваксините?

Биха били първостепенни, но въпросът за ваксините е твърде неясен. Официално са регистрирани 2 ваксини – и двете в Русия. Ваксината им може да е успешна, може данните, които публикуваха да са верни, но така или иначе тя беше недовършена спрямо правилата с идеята да бъде първа. Това, което излиза като публикации в списание в "Лансет", се оказа, че не винаги е вярно. Преди време излезе една публикация за хидроксихлороквина, която се оказа откровено лъжлива и манипулативна. Преди коронавируса аз вярвах, че каквото излезе в "Лансет" това е върха. Сега виждаме, че има твърде много политика, твърде много манипулации. Има и други кандидати за ваксини – на АстраЗенека и Оксфордския университет, която ще бъде нашата европейска ваксина най-вероятно. Има и американски. Но така или иначе по този въпрос трудно може да се каже каквото и да било.

Каква трябва да бъде потенциалната бъдеща ваксина, за да се счита за успешна?

Трябва да осигурява дълготраен клетъчен имунитет. Смятам, че това е от първостепенно значение, а не краткотрайно наличие на антитела.

Защото при противогрипните ваксини всеки сезон трябва да се ваксинираш наново с нова ваксина...

Това е така защото при грипа всяка година се описват различни щамовете. Грипният вирус мутира много бързо и има предварителни данни на СЗО (към която също трябва да бъдем доста скептични, предвид всичко, което се случи) кои щамове тази година ще бъдат в Европа. И въз основа на това се прави ваксина. Но имайте предвид, че има голяма разлика между грипа и коронавируса. Грипът е сезонен, минава за няколко седмици и от тази гледна точка борбата с него по-скоро трябва да е с ваксини, стимулиращи антитела. Защото антителата имат смисъл в началото, когато вирусът е още в кръвта и не е навлязъл в клетките и тогава е логиката те да бъдат стимулирани. Но за коронавируса смятам, че една ваксина, която трайно стимулира Т-клетките е по-разумният подход. Разбира се, този подход си го избират хората, които правят ваксините.

При коронавируса също се изолират различни щамове и настъпват някакви мутации, това доколко ще е определящо дали проблемът ще може да се реши с една ваксина веднъж завинаги или ще трябва всеки сезон да се ваксинираме?

Досега каквото излиза като информация за ваксините, като че ли идеята е, че няма да е една ваксина за цял живот, а ще бъдат последователни ваксини. Но коронавирусът е сравнително консервативен вирус. Той не мутира много. И това е един сравнително оптимистичен сигнал и дава надежди за разработването на ваксините. Каква ще е схемата на ваксиниране ми е трудно да прогнозирам.

Вие как си представяте развитието на пандемията в следващите месеци и години?

Би било неинтелигентно от моя страна да кажа как си я представям като се има предвид колко хора се изказаха как си я представят и какво излезе от всичко това.

А по-краткосрочно и на локално ниво какви са очакванията ви за есенно-зимния сезон у нас и съчетаването на коронавируса със сезонния грип?

В моите очи най-голямата опасност е да се създаде хаос и истерия. Така или иначе коронавирус има, вируси ще има, просто трябва да се премине през този период. Разумно би било хората с хронични заболявания, които изброихме, и възрастните хора да бъдат с по-внимателно поведение в този период. Разумно би било когато човек се разболее от нещо да реагира не панически, а спокойно и вече има методи за разграничаване на различните вируси. И разумно би било да се създаде някакъв тип организация, която да се опита да отдиференцира хората с други респираторни вируси и хората със SARS-CoV-2. Като за коронавируса опасността е за определен контингент от хора. Да, могат да ни опишат, че 15-годишен е умрял от коронавирус. За съжаление се случват такива неща при всички вируси и трябва да го знаем. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kosta
  #6

  Добро утро, другари коремни хирурзи и мижутурки с модели за прогнозиране

 2. Valpet
  #5

  Наскоро, един изтъкнат британски епидемиолог каза: Как можахме да допуснем това глупаво преекспониране на една най-обикновена зараза?! Според мен, епидемиологът излишно се самоупрекна. Причината за преекспонирането следва да се търси в чудовищното разрастване на средствата за масова информация в техния рекламен нагон да обсебят вниманието на колкото се може повече хора. В това отношение COVID-19 се оказа златна мина, тъй като засяга инстинктивното чувство за самосъхранение на всеки човек.

 3. ImBlack
  #4

  Проф. Кюркчиев прави много обективен коментар на положението с Covid-19. Вирусът е изтърван и не може да се спре без ваксина. Може да се контролира темпа на разпространение с маски(поставяни,носени,ползвани правилно върху носа и устата), хигиена, дезинфекция(химическа и UV). Слънчевата светлина, топлото и влажно време намаляват риска от тежко протичане на болестта при здрави хора. Хронично болните трябва да се пазят много и да се ваксинират при първа възможност. Затварянето на икономиката и социалния живот беше и е безсмислено до глупост. За съжаление доста хора ще умрат, но така е то, никой не живее вечно. Колкото и много да сме научили има още много повече, което не знаем.

 4. Иван Козов
  #3

  Професорът казва верни неща, но прекалено много набляга на витамин Д и клетъчния имунитет, вместо да даде балансирано мнение. И не му прави чест да се изказва политически вместо професионално по въпроса за “европейски” или “китайски” път. Подходът зависи от обстоятелствата. В Израел отново наложиха строги мерки, в Испания затвориха Мадрид.

 5. Boris Kamov
  #2

  Този професор изглежда доста умен човек. Което знае-знае! Признава си това което не знае и не се прави на велик. Дано повече като него се раждат в тази държава.

 6. Kruger
  #1

  Това е много силно и вярно (приблизително цитирам): "Смятам, че европейците трябва да се справят с европейски средства, а не с китайски средства".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.