Проф. Илко Гетов: На нивото на третия свят сме във ваксинацията

Проф. Илко Гетов: На нивото на третия свят сме във ваксинацията

Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%". Това коментира проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, в понеделник пред БНТ.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват, и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

"Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло", коментира проф. Гетов.

Той посочи, че намерението на някои държави да поставят трета доза от ваксините срещу коронавируса е поставяне на "каруцата пред коня". За да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ, обясни той.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

Той обясни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща доза, и трета доза от същата ваксина. "Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е. тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса", посочи той.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъде фокусирано в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?