Проф. Ива Христова: Антигенните тестове вече дават над 90% точен резултат

Още е рано да се прилагат комбинираните тестове за коронавирус и грип

Проф. Ива Христова: Антигенните тестове вече дават над 90% точен резултат

PCR и антигенните тестове по никакъв начин не са еднакви. PCR тестовете са много по-чувствителни и специфични, затова и бяха използвани като златен стандарт досега и бяха единствените, на които се разчиташе. Последното поколение антигенни тестове вече са с над 90% чувствителност, показват едно доста високо ниво, на което ние можем да се доверим. Това обясни проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести във вторник пред БНТ.

В последния месец Европейският център за профилактика и контрол на болестите препоръча резултатите от последното поколение антигенни тестове да бъдат признавани за наличие на коронавирус, тъй като става въпрос за дифузно разпространение сред населението. Антигенните тестове са бързи лесни, много по-евтини, но е добре да се правят от лекар, а не в домашни условия, тъй като при неправилно вземане на пробата, е възможно да дадат фалшив резултат, обясни още проф. Христова.

Положителният резултат от антигенен тест, особено при наличие и на симптоми, е надежден резултат за коронавирус, каза проф. Христова.

При PCR теста първо се отделя РНК от пробата и това отнема повече от час, сумарно трябват няколко часа, затова толкова се бавят резултатите. Антигенният тест почива на реакция, която се появява в първите няколко минути и затова и резултатите са много по-бързи, обясни още тя.

При всички случаи, след признаването на антигенните тестове статистката ще се повиши, но едва ли случаите ще са взривоопасно много, смята проф. Христова.

Комбинираните тестове за грип и коронавирус са налични, има ги, но може би все още е рано да се прилагат, допълни специалистът.

По-строгите мерки определено дадоха резултат. Те трябва да продължат, ако искаме трайно да тръгне надолу кривата на разпространението, категорична е проф. Христова. Ваксината и да дойде скоро, тя ще иска време. Ще трябва да продължим да спазваме мерките, допълни тя.

Относно списъците на желаещи да се ваксинират медици, които към момента са около 33%, проф. Христова сподели, че това число е малко. Мисля, че този процент ще нарасне до 50, смята тя.

Смисълът от ваксиниране е огромен. От една страна, той е да спрем разпространението, но има смисъл и за конкретния човек - да го предпази от заболяването и да се живее по-нормално. Дори срокът на защита да е между 6 и 12 месеца, това си заслужава, категорична е проф. Христова.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?