Проф. Иван Илчев оглави СУ „Св. Климент Охридски”

Проф. Иван Илчев оглави СУ „Св. Климент Охридски”

Деканът на Историческия факултет проф. Иван Илчев е новият ректор на Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Той бе избран след балотаж в сряда от Общото събрание на най-старото висше учебно заведение. За него дадоха гласа си 218 участници в Общото събрание.

На балотажа се явиха проф. Илчев и деканът на Химическия факултет проф. Иван Петков. На първия тур от гласуването проф. Илчев взе 178 гласа, а проф. Петков – 90. За да бъде избран, кандидатът трябваше да събере 187 гласа – половината плюс един от присъстващите на събранието.

Третият кандидат – ректорът на Геолого-географския факултет проф. Петър Славейков получи 74 гласа.

Първите думи на новия ректор бяха, че се надява след четири години да не е разочаровал тези, които са дали гласа си за него.  

Останаха възрастовите ограничения за кандидатите за ректор

Изборът на нов ректор и нов Академичен съвет на СУ „Св. Климент Охридски” започна в сряда с отхвърляне на предложението за промяна в правилника на университета, с която се налага ограничение във възрастта на кандидатите за ръководната длъжност.

Според правилника преподавател не може да се кандидатира за ректор, ако по време на четиригодишния мандат навършва пенсионна възраст или 65 години, тоест към момента на избора си ректорът не може да е по-възрастен от 61 години.

Предложението за промяната бе внесено от Факултета по математика и информатика, откъдето искаха, ако тя бъде приета от Общото събрание, да предложат за ректор проф. Борислав Боянов. 

Така кандидатите за ректор останаха трима, чиито платформи са поместени на сайта на университета. Това бяха проф. Петър Славейков, проф. Иван Илчев и проф. Иван Петков.

По повод на възрастовото ограничение и искането то да бъде променено, юристът проф. Красимира Среткова обясни пред Общото събрание, че не е редно в правова държава да се променят изборните правила в деня на събранието.

Преди гласуването на кандидатурата на проф. Боянов, проф. Борис Гълъбов от Химическия факултет каза, че може да бъдат издигнати и кандидатурите за ректор на професорите Георги Бакалов и Витан Стефанов. По думите му, право е на членовете на Общото събрание да определят между колко кандидати ще избират ректор. Ако трябва, правилникът на СУ може и днес да бъде променен, допълни той.

Проф. Николай Василев каза, че е един от стоте преподаватели в СУ, които са  дискриминирани, тъй като са навършили 61 г. и нямат право да се кандидатират за ръководни длъжности.

Проф. Боян Биолчев: По мое време имоти на СУ не са продавани

В отчета си пред събранието досегашният ректор проф. Боян Биолчев  заяви, че очаква през следващата година заплатите на преподавателите да се увеличат с 60-65%.

През 2008 г. СУ ще има около 20 млн. лв. повече субсидия от държавата, при 28 млн. лв. миналата година, каза проф. Биолчев. Той отбеляза, че през осемте години като ректор е имал тежка борба с институциите за утвърждаването на университета.

Като постижения ректорът отчете спасяването на почивната база в Китен, коренно промененият вътрешен облик на ректората и възстановяването на Медицинския факултет.

Никакви имоти не са загубени от Софийския университет и с никакви имоти не са направени сделки по време на двата ми мандата, каза още Биолчев в отговор на въпроси за университетските имоти, поставени от проф. Александър Кьосев от Философския факултет.

Цялата собственост на СУ е държавна публична собственост, освен имотите, които сами сме си купили, и тя не може да бъде продавана, посочи проф. Биолчев.

Според него университетът не бил абдикирал от въпроса за Ботаническата градина в Балчик. Той припомни, че е било решено да се създаде обща комисия между СУ и Министерството на културата, която да направи предложение за стопанисването на градината. Ректорът на СУ каза, че председателят на комисията от страна на висшето училище му е съобщила миналата седмица, че комисията се е отказала да работи в този състав.

Най-добре е да се изчака решението на Висшия административен съд. Ние не сме изтеглили иска си за Ботаническата градина, отбеляза проф.Биолчев. Той изрази надежда, че постановлението на Министерския съвет за управлението на градината може да бъде отменено.

Сегашният ректор на СУ каза, че единствената сделка с имот на СУ е направена преди неговото встъпване в първия му мандат. Тогава са били купени 8 дка земя на Седми километър с пари, събрани от факултети.

СУ е платил за този терен 60 000 долара, а сега той струва 11 милиона евро, допълни проф.Биолчев. Той каза още, че трудно може да говори за сградата "Кристал палас" на улица "Шипка" и за "Ялта", които са били загубени от университета преди началото на двата му ректорски мандата.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?