Проф. Иво Христов от БСП прогнозира година живот на новото НС

Това е предпоследният парламент на сегашната политическа система преди да заиграем политическата чалга, наречена мажоритарни избори

Проф. Иво Христов, сн: БГНЕС

Това ще бъде предпоследният български парламент на сега съществуващата политическа система на прехода. След това предполагам, че ще заиграем политическата чалга, наречена мажоритарни избори, т.е. ще преминем и през този цикъл на малоумието, за да се сблъскаме челно с реалността, а именно, че проблемът на българското общество не са политическите технилогии и етикетите ляво и дясно, когато зад тях няма никакво съдържание. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Иво Христов, който ще бъде депутат от БСП. Той прогнозира година живот на новосформиращия се парламент.

Необходим е разумен преглед и анализ на действащото законодателство и да не се бърза с приемането на закони на килограм, смята проф. Христов: "Две трети от нашето законодателство беше рециклирано от ЕС, преведено от лош английски на лош български със съзнанието, под мантрата "И без това знаем, че няма да се прилага"".

Широка коалиция ГЕРБ - БСП би била краят на БСП, смята Христов, тъй като според него БСП претендира да бъде идейна партия, а ГЕРБ няма идеология и за тях това е без значение.

"Иска ми се БСП да стане социалистическа и българска, т.е. патриотична, срещу т.нар. "мултикултурализъм", който е лебедовата песен на ЕС в късната му фаза... Видях какво искат хората по време на предизборната кампания – това са императивите на деня. БСП загуби не защото е много лява, а защото трябва да стане такава", убеден е Иво Христов.

България е периферен и примитивен капиталистически модел, развиван от 90-а година насам, в който БСП трябва най-накрая да се самоопредели, допълни Христов: "Големите началници от Москва се преместиха в Брюксел. За българския елит, с много малки изключения, е много удобна наведената поза и да обясняват всички безобразия в страната с желанието на Високата порта в Брюксел. На това трябва да му се сложи край. Но не виждам особени ресурси в България и в българското общество - най-вече интелектуални, не виждам и политически гръбнак, нито реални политически действия".

"Държавният клиентелизъм е изключително стара традиция на следосвобожденското българско общество и на целия т.нар. "Средиземноморски пояс" на Европа. Да се залепиш за държавната трапеза е мечтата на всяко среднобългарско съществувание. В този смисъл, когато говорим за партии, лявото и дясното в България продължават да бъдат етикети. Ако по някаква приумица на историята ГЕРБ бъде откъсната от държавната хранилка, ще видите какво ще се случи с нея – каквото се случи с НДСВ и други такива групи по интереси, които източват държавния ресурс", каза още Иво Христов.

Споделяне

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?