Проф. Иво Петров: Солидарният здравен модел е тотално разрушен

В момента системата е най-несправедлива за най-социално слабите

Проф. Иво Петров

Здравната система трябва да бъде така променена, че здравеопазването да бъде по-достъпно, по-предвидимо и по-справедливо. В момента то не е справедливо, защото принципът на солидарност е разрушен. Това коментира инвазивният кардиолог проф. Иво Петров пред бТВ по повод дискусиите за промяна в здравния модел.

В момента системата е най-несправедлива за най-социално слабите заради доплащането.

Хаотичното, безумно доплащане е възможно най-несправедливо

“Защото много често се налага всички ние, като пациенти и като роднини на пациенти, да вадим пари и да доплащаме. Това хаотично, безумно доплащане от джоба е възможно най-социално несправедливо и солидарният модел е тотално разрушен“, коментира Петров.

Той каза още, че в момента здравеопазването ни е солидарно само на книга, но от европейските страни е най-несолидарно. Първо, защото тук по принцип има малко средства и заради голямото доплащане. “В България има относително малко средства в сравнение със страни като Германия, Белгия, Франция. Лечението при тях е значително по-добре финансирано, разликите стигат до 10 пъти“, коментира Петров.

Според него промените не се случват, защото има закостенялост в системата на здравеопазването, която се държи от хора, които нямат интерес тя да бъде променена.

Напоследък целта е да се изхарчат едни пари, а не да се излекуват пациентите 

“Напоследък се създава впечатлението, че целта е да се изхарчат едни пари, а не да се излекуват едни пациенти. Докато не се постави пациентът в акцента на здравеопазването, нещата няма да се получат“, посочи той.

"Има прекалено много здравни заведения и така принципно добрата медицинска услуга се размива на добра на средно ниво. Но това, което касае пациентите със сложна патология, която изисква голям професионализъм и сложни технологии, дефицитът там е много голям и затова пътуват в чужбина“, коментира Петров. Той посочи, че високотехнологичната медицина трябва да бъде достъпна за повече пациенти .

По думите му “харчим много за малките неща, и не харчим за големите“.

С по-малко болници няма да има дефицит на кадри и заплащане

“Трябва да преценим на кои лечебни заведения каква функция им се пада, каква функция биха имали като най-необходими на местното население. Не можем да очакваме от една общинска болница с 40 операции на година да прави сложна хирургия. Тези, които имат своята социална функция, те да останат с такава функция, а високотехнологичната функция да бъде пренесена към университетските центрове", посочи той.

“Ако има по-малък брой болници, няма да има дефицит на персонал, няма да има дефицит и в заплащането, т.е. медицинските сестри няма да се налага да стачкуват, ако са разпределени в по-малък брой болници, които ще бъдат по-добре финансирани, няма да има изтичане на средства в пясъка, както е в момента“, заяви още Петров.

По думите му трябва да се вземат големите стратегически решения и тогава конкретиката ще бъде изяснена.

“Ако има допълнителни фондове, разрушаване на монополния модел, сигурен съм, че допълнителните здравни фондове ще направят всичко възможно така, че ефикасна медицинска помощ да има за всеки пациент, който е осигурен при тях. Има една медицинска група в момента, която има и организиран транспорт. Щом държавата не го осигурява, хората, и занимаващите се със здравеопазване успяват да го осигурят", коментира той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България