Проф. Коста Костов: Колкото по-стриктно се спазват мерките, толкова по-рано ще излезем от тях

Ръководеният от него съвет цели да вкара “в медицински и професионални релси страховете и хаоса сред пациентите“

Проф. Коста Костов

Проф. Коста Костов, който оглави по предложение на премиера Медицински експертен съвет към щаба срещу коронавируса, заяви в понеделник, че е привърженик на строгите мерки за ограничаване на заразата.

"През първия месец тези мерки трябва да бъдат брутално стриктни. Колкото по-стриктно се спазват мерките, толкова по-рано ще излезем от тях. Ако това се случи, може да имаме големия късмет да излезем леко от тази епидемия", заяви Костов пред БНР.

Той обясни, че страната ни все още е в най-долната част на кривата и тепърва се очаква нарастване в броя на случаите: "Ние сме все още в най-долната част на кривата. Тази и следващата седмица очаквам да започнем да се катерим по билото. Надявам се това било да бъде ниско като предвитошките възвишения, а не като Черни връх".

По думите му целта на новия медицински съвет няма да бъде да противоречи на националния кризисен щаб, а да е един паралелен съвет, който да надгражда постигнатото. "Сега е мъжко време, не е време за лични мъжки битки", заяви той.

"Колегите от цялата страна от всички специалности имат нужда от чисто медицински препоръки и насоки. Ние ще се съсредоточим именно върху медицинските аспекти", заяви той.

"Идеята е да се създадат медицински алгоритми. Да вкараме всичко, което знаем, в определени препоръки и всички специалисти да имат инструмент за работа", коментира той.

"Това, че няма специфични препарати за коронавируса, не означава, че няма лечение. Това, че няма лечение, това че не може да се лекува, не е вярно", заяви Костов.

Той съветва при обичайните сипмтоми на сезонна вирусна инфекция хората, които са у дома, да ползват обичайните средства и да не изпадат в паника. Ако след третия ден те не затихват, хората могат да потърсят медицинска помощ. Много по-чести са всички обичайни сезонни вирози, отколкото Covid-19, заяви той.

"Симптоматиката при коронавирус, когато настъпват усложнения, е доста изразена. Суха кашлица, задух, отпадналост, висока температура са характерни симптоми на новия вирус", обясни проф. Костов. При част от болните може да няма температура.

Съставът на новия медицински съвет ще стане ясен малко по-късно днес, сллед като бъде официално утвърден. В него влизат специалисти от различни специалности - вирусология, инфекциозни болести, фармакология и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус