Проф. Костов: 12 хил. души на стадиона са провокация към усилията на лекарите

“Това е лицемерие, те ще се прегръщат, ще викат, ще скачат, ще безчинстват“

Проф. Коста Костов

Провокация към усилията на всички лекари, които се борят с коронавируса. Така пулмологът проф. Коста Костов, който оглявяваше Медицинския експертен съвет за коронавируса към правителството, определи решението на властите да пуснат 12 000 души на националния стадион "Васил Левски" за финала на Купата на България на 1 юли между отборите на ЦСКА и "Локомотив Пловдив".

"Това е лицемерие! Всички сме наясно какво ще се случи на стадиона. Те ще се прегръщат, ще викат, ще скачат, ще безчинстват пак, ще хвърлят бомби. Това са изключително рискови контакти", каза Костов във вторник пред БНР.

Той сравни епидемията с бълбукащ извор, който би могъл да се превърне в гейзер, ако не сме наясно с опасностите, които ни дебнат. 

"Освен че се правят повече тестове и свободата, която дадохме на хората, също има участие в това нарастване на броя на заразените с Covid-19", каза той.

"Притеснен съм, че има непропорционалност на освобождаване на мерките и компромисът, който се направи със стадионите - да се пуснат 12 000 души на мача за купата на България, смятам че е прекалено и дори компрометира заявените 3 Д от проф. Тодор Кантарджиев (дисциплина, дезинфекция и дистанция - бел.ред.)", заяви проф. Костов и изрази категорично несъгласие с това. Той припомни, че мач в Бергамо е бил огнище за епидемията в Италия.

Професорът изказа недоумение защо трябва да се правят компромиси с футболните запалянковци, които непрекъснато създават и други проблеми в обществото.

Костов беше категоричен, че единствените доказани мерки са дистанцията между хората и дезинфекцията.

"За да име стаден имунитет 7 млрд. души население на света, 5 млрд. от населението трябва да е инфектирано от вируса - 67% е границата за т.нар. стаден имунитет, а досега не повече от 1 до 5% е инфектирано", обясни проф. Костов.

Въпреки заповедта на здравния министър да не бъдат допускани по повече от 1000 души в сектор на футболен мач, за финала беше направено изключение. В събота здравният и спортният министър обявиха, че ще бъдат пуснати по 3 хиляди души, разпределени в 4 сектора. Зрителите трябва да бъдат седнали през седалка или две или пък през ред.

Междувременно сред фенове на ЦСКА в социалните мрежи тече организация за влизане на стадиона над позволената бройка. Има и призиви всеки който иска, да отиде на стадиона и уверения, че ще “намери билети“ и ще бъде допуснат.

Отборът на ЦСКА има право на 3000 билета за сектор "А" и 3000 билета за сектор "Г", като клубът сам извършва продажбата и дистрибуцията на своите пропуски. Отборът на “Локомотив Пловдив“ има право на 3000 билета за сектор "В" и 3000 билета за сектор "Б" като продажбата е на касата на EVENTIM пред сградата на Общината и в Информационен център "Старинен Пловдив".

Властите декларираха, че пропускателният режим ще е строг, както и мерките за сигурност на и около стадиона, за да бъдат предотвратени безредици. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус