Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проф. Мая Аргирова: БЛС трябва да се намесва по-решително при неетични прояви на лекари

7 коментара
Проф. Мая Аргирова: БЛС трябва да се намесва по-решително при неетични прояви на лекари

Българският лекарски съюз (БЛС) иска да промени устава и Етичния си кодекс, за да може да санкционира адекватно недопустими прояви на медици, които уронват престижа на професията. Като например разпространение на антинаучна информация и антиваксърски настроения; издаване на фалшиви медицински документи, включително сертификати за ваксинация; доноси срещу колеги; грубо отношение към колеги-лекари и пациенти. Това коментира пред Mediapool проф. Мая Аргирова, която е новоизбраният председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС и началник на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в "Пирогов".

"Първата среща от организационен характер на новата Етична комисия ще е тази седмица. На нея смятам да обсъдим тези въпроси. В момента започва активно обсъждане на промени в устава и Етичния кодекс на БЛС. Ще се начертаят акценти и ще се формират работни групи, които да предложат тези промени. Висшите структури на БЛС – Управителния съвет, Контролната комисия и Етичната комисия ще работим в един екип. Нашето общо виждане е, че трябва да работим заедно", посочи Аргирова.

За дезинформацията от лекари

Тя припомни, че Съборът на БЛС вече излезе с декларация във връзка с пандемичната обстановка, антиваксърските настроения и незаконните практики свързани с издаването и ползването на фалшиви сертификати за ваксинации. Осъдено беше и разпространяването на невярна информация от лекари в условията на епидемия. "Някои от нашите колеги застъпват и активно разпространяват подобни тези и то в медиите, като за целта им се дава трибуна", посочи тя. По думите ѝ БЛС осъжда категорично такова поведение, а причината да не назовава поименно конкретни лекари, е за да не им се придава значимост.

"Тяхното мнение за нас няма никаква тежест и ние не го приемаме", заяви Аргирова. Според нея не е допустимо личното мнение на отделен лекар да е в разрез с официалните научни данни и препоръки на регулаторни органи, медицински дружества, СЗО и др. "Като доц. Манъгров, който стана знаменосец на тези антиваксърски настроения и аргументи, които хората масово приемат и на които се дава трибуна в централните новини. Но не е само той...", заяви тя.

За наказанията

По думите ѝ проблемът в момента е, че Централната етичната комисия и БЛС могат да заклеймят определено поведение, но не и да го санкционират и именно това съсловната организация иска да промени.

"Например в Гърция съсловната организация има право да налага глоби на лекари за неизпълнени задължения в професионален аспект. Лекарските колегии в други страни имат много по-голяма власт отколкото тук", посочи тя.

Наказания като порицание, глоба от една до пет минимални работни заплати и заличаване от регистъра на БЛС за срок от 3 месеца до една година са предвидени и в българския Закон за съсловните организации, но само на регионално ниво и при размити отговорности, което прави санкциите неефективни.

За отношенията лекар-лекар

БЛС иска да работи за по-добра регулация в няколко направления. На първо място това са взаимоотношенията между самите лекари и другия медицински персонал. "Тези отношения трябва да са съвсем различни като ниво и качество. Това, което виждаме и от практиката, и от жалбите, е, че взаимоотношенията между нас не винаги са приемливи за хора, които работят с най-финото нещо – човешкото здраве. Свидетели сме на меко казано грубо отношение, на неприлични думи дори. Това е рефлекс от средата около нас, която е много порочна. Виждаме какви реплики се разменят на обществени места. Дори в силно уважавани институции, визирам наскоро приключилия парламент. Виждаме какъв стил и ниво на изказ има", коментира Аргирова.

По думите ѝ част от проблема идва от напрегнатата обстановка, в която се работи, която особено в условията на пандемия е утежнена.

"Напрегнато е всичко около нас, и това поражда една агресия у хората, но тя не трябва да се излива по този начин. Така че ще заемем твърда позиция за взаимоотношенията между колегите, за да ги издигнем на по-високо ниво", посочи Аргирова.

За отношенията лекар-пациент

Другата посока, в която ще се работи са отношенията лекар-пациент. "Отношението към пациентите не винаги е добро поради вече изброените фактори. Не можеш да се обръщаш към пациентите с "Първа стая, първо легло" или "Втора стая, трето легло". В Германия като влезеш в една клиника пациентът има табелка с името и се обръщаш с него по име. Пациентите са там и те са на първо място хора, те освен това са тези, които ни изкарват заплатите с осигуровките си", заяви Аргирова.

В момента обаче етичните въпроси не се учат в универститета и се разчита на домашно възпитание и средата.

За отношението към пациентите отново роля играе натовареността на медицинския персонал. "Но пациентът не е виновен за ситуацията, в която се намира персонала. Знаем, че недостигът на персонал е един от проблемите на здравната система, особено сега в пандемичната обстановка. Но не мога да кажа, че пациентите не са прави когато много често ни критикуват за грубо отношение, една нетърпеливост да бъдат изслушани, много често – само да бъдат упътени", казва Аргирова.

За фалшивите сертификати

В светлината на епидемията от Covid-19 на дневен ред в обществото е и още една тема, която освен криминален има и своя морално-етичен аспект, а именно: издаването от страна на лекари на сертификат за ваксинация на пациенти, на които реално не е поставена ваксина.

"Нямам думи да изразя възмущението си от това лекар да издаде фалшив документ за здравословно състояние или за ваксинация. Това за мен е толкова голямо престъпление и в морален, и в криминален аспект. За съжаление ние нямаме власт да осъществим подобен контрол. Ние можем да сигнализираме, да заклеймим, да обявим нашето отношение като професионална организация, но не можем нищо друго да направим. И досега не съм чула за наказан лекар за подобно нещо", коментира Аргирова.

На въпрос за мащабите на това явление, тя посочи, че може да даде пример със свои познати, които не са медици и са се съветвали с нея как да постъпят за издаване на такъв "фалшив" сертификат, т.е. са открили вече утъпкана пътека за това. "Не знам дали са го направили в крайна сметка, но не мога да приема такова поведение и принизяване на лекаря. Това трябва да бъде заклеймено и да не се приема от никого", посочи Аргирова.

По думите ѝ подобно явление променя цялата картина на епидемията и отношението към професията. "За такова нещо, освен наказание за криминалното деяние, аз бих отнела права на такъв лекар. Бих го предложила за отнемане на права. Това за мен е такова престъпление, което лекар не би могъл да си позволи да направи", посочи Аргирова.

Тя се обяви и за по-решителна намеса на Етичната комисия в публични казуси, като идеята е да се самосезира, а не да не си затваря очите пред подобни случаи.

По думите ѝ сред колегите и има подкрепа за такива промени, но предстои те да бъдат гласувани от Събор на Лекарския съюз, което ще отнеме време.

"Целта е да се борим с едно недопустимо поведение. Ако хванат колега с фалшив сертификат, и веднага бъде наказан, други ще се замислят", убедена е тя.

За доносите срещу колеги

Попитана насърчава ли се лекар да съобщи за свой колега, ако знае, че той издава фалшиви сертификати, Аргирова посочи, че това е въпрос на лично виждане и убеждение, но е сложно да се вземе такова решение. При всички положения Етичната комисия трябва да работи по факти, а не по клевети и доноси. "Всичко трябва да е подплатено с достатъчно доказателствен материал", посочи Аргирова. Доносите между колеги не се насърчават.

Пресен пример, който повдига въпроса за сигналите срещу колеги е този с бившия директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов, за който стана ясно, че докато е оглавявал болницата е изпратил писмо до ДАНС срещу свои колеги, които са протестирали срещу него.

"Аз лично не мога да приема да се напише такова писмо срещу колеги. Двама от хората, визирани в писмото, са от моята клиника", коментира Аргирова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #7
 2. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #6
 3. Nikola Nikolov
  #5

  Надявате се на справедливост ?? Справедливост при корумпираното и принудително толерирано съсловие ??? Та , не знаете ли , че БЛС е това за лекарите , каквото е ВСС за гешев ?!

 4. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #4
 5. Територия на Мики Маус
  #3

  за убитата с планомерно неправилно лечение майка на Диана Стефанова от Сливен-Хепатит лекуван за Ковид. Светла Петрова - Покъртителния случай с планомерно убийство на майката на Диана Стефанова в частна болница-Сливен Частна болница убива с фалшиво лечение на COVID https://www.facebook.com/Alternativata/videos/425118678684151 https://youtu.be/NhsS2u9TAkE?t=207

 6. дон каре
  #2

  Вампирка ще организира лов на вещици. Да подгони и алтернативната медицина. ", заяви Аргирова. Според нея не е допустимо личното мнение на отделен лекар да е в разрез с официалните научни данни и препоръки на регулаторни органи, медицински дружества, СЗО и др. "

 7. Mz/X
  #1

  И срещу лекарски грешки поради некомпетентност вземете мерки да се записват в досието на лекаря, с което да може да се запознае всеки пациент.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.