Проф. Миланов: Новият закон за трансплантациите пречи на работата

Националният консултант по донорство проф. Милан Миланов ще си подаде оставката, защото законът за трансплантация му пречи на работи. Това обяви самият той в предаването на БНТ "Всяка неделя".

"Новият закон за трансплантацията засяга единствено пациентите, на които трябва им се направи трансплантация", посочи проф. Миланов. Той обясни, че Законът за трансплантациите е правен по европейски, с изключение на 2-3 клаузи в него и добави, че председателят на здравната комисия в парламента проф. Атанас Щерев, е съгласен с факта, че трябва да има поправки в Закона за трансплантацията и въпреки приемането на закона той ще вкара поправка.

Според него техническият въпрос по отношение на Закона за трансплантацията е всеки да може да каже дали е съгласен или не дари органите си.

"С органи не може да се прави търговия. Това е невъзможно, защото не може да има случайно съвместяване с тъкани и клетки", поясни проф. Миланов.

Миналия петък парламентът реши, че органи, тъкани и клетки за присаждане се взимат само, ако донорът приживе е декларирал писмено съгласието си за това. При първото четене на закона в пленарна зала бе залегнала обратната теза - т.нар. принцип на съгласие по подразбиране, според който всеки е потенциален дарител, ако не изразил писмено несъгласието си.

Медиците се опасяват, че приетото от парламента положение ще блокира развитието на трансплантациите в България, защото няма да има достатъчно донори. Дни след като приеха текста за предварителното съгласие, депутатите се опитаха да го поправят с разпоредба, според която роднините ще решават дали да дарят органите на починал близък, ако приживе той не е заявил волята си.

Запознатите с практиката обаче посочват, че роднините отказват донорство поне при 80 процента от случаите.

Споделяне

Още от България