Проф. Минеков обвини министър Рашидов, че използва поста си за автореклама

Величко Минеков, Сн. БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов използва умело своя пост, за да гради имиджа си, особено като се знае, че повечето хора не са запознати с миналото му. Това смята преподавателят в Художествената академия проф. Величко Минеков, чиито критики към дейността на министър Рашидов, особено в областта на културната политика и музейното дело, не са от вчера. Минеков участва в политическия проект на Меглена Кунева и влезе в управителното тяло на новоучредената партия "Движение България на гражданите".

Практиката на Рашидов да подарява или дарява свои творби на представители на чуждестранни институции е нещо, което е своеобразна интелектуална корупция, съпътствана с изразходването на големи европейски средства, каза проф. Минеков.

Той напомни, че смята да изпрати писмо до ЕК за "безобразието, наречено "Български Лувър". Проектът предвижда изграждането на музеен комплекс на мястото на Музея за чуждестранно изкуство и сградата на Техническия университет на Паметника Левски.

"Това е идея с изключително съмнителен ефект, ако бъде реализирана, от този обект няма да се отървем години наред", каза Минеков, според когото "Българският Лувър" е личен проект на министъра.

"Откъде идва инициативата за създаването на т. нар. "Лувър", кои групи са работили по това предложение", запита Минеков. Според него никой не е получил отговор какво ще има в този музей, каква ще е неговата експозиционна политика. "Знае се само, че в "Българския Лувър" ще има зала с експозиции на "уникалния класик Вежди Рашидов", допълни той.

Според Минеков недомислици съпътстват цялостната музейна политика на културното министерство.

"Продължавам да търся отговор защо една ремонтирана плевня се нарича Музей на модерното изкуство, какво се показва там, освен пластика на входа, създадена от самия министър", заяви той. "Музеят е направен без концепция, без разрешение на МС, той е една лична приумица", отбеляза творецът.

"Музеят на социалистическото изкуство е създадено с цел Рашидов да унищожи конкуренцията и голяма част от европейските средства да бъдат вложени в ремонта на сградата. Аз се свързах с работниците, правили този ремонт, това, което те ми дадоха като информация, беше смущаваща", допълни Минеков.

Споделяне

Още от България