Проф. Минеков: Операта заслужава представителен конкурс, а не по средата на лятото

Проф. Минеков: Операта заслужава представителен конкурс, а не по средата на лятото

Гражданското движение за реформи в културата настоява за удължаване на срока на конкурса за директор на Националната опера и балет. Движението адресира свое отворено писмо до министъра на културата Боил Банов в петък.

На 18 юли изтече мандатът на настоящия директор на Операта Пламен Карталов, а на 29 юли бе обявен конкурсът. Крайният срок за подаване на кандидатури е 27 август.

Пред БНР в петък проф. Велислав Минеков от движението изложи аргументи за искането, а по отношение дадения по средата на лятото срок, заяви, че това е "най-малкото и смешно, и несериозно“.

"В този период като че ли свикваме на поредица от скандали, които изскачат всеки ден, които ни заливат, и на този фон някакво нещастно конкурсче в Операта за директор не може да бъде забелязано. И можем да го поставим в такъв вариант, че това да бъде конкурс от серията познати ни в миналото конкурси за определен човек или просто имаме човек, за когото трябва да направим конкурс“, коментира Минеков и припомни конкурсите за директор на Националния исторически музей и на Националната галерия "Квадрат 500", където имаше само по една кандидатура.

"Ако правителството има поне някакво чувство за срам, да намери някакви хора от улицата, да ги потърсят по булевард "Дондуков" и да ги помолят да понапишат някаква концепция, поне от кумова срама", допълни той. "Този конкурс заслужава нещо, което е достатъчно представително за подобен институт. Операта е сериозен институт. Любовта към правителството, премиера и министъра на културата са в основата на всеки един подобен конкурс и това трябва да се прекрати", допълни той.

Според Минеков сме свидетели на "мизерно отношение" към културата: "Помислете си – колко спортни зали се направиха в България за сметка на нещастната зала "България", която събира една шепа хора от близо почти един век".

Велислав Минеков се позова на европейски практики, според които подобни конкурси, освен че са с международен характер, са предшествани от обществени дискусии и предложения. 

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?