Проф. Нели Огнянова: БНР има управленски проблем

Проф. Нели Огнянова

БНР не може да работи по инерция и аз се присъединявам към тези, които смятат, че радиото има нужда от добро управление, заяви професорът по медийно право Нели Огнянова по повод продължаващата криза в общественото радио, където продължава протестът срещу решението на ръководството да намали възнагражденията на определени журналисти.

"Ние всички виждаме, че в радиото има проблем, може би криза наистина. И по мое мнение, задачата за 10-те процента (орязване на разходи -бел.ред.), която трябваше да се реши, е само един лакмус, който прояви други проблеми. Всъщност смятам, че разговорът за ситуацията в БНР сега не е задачата на 10-те процента, а за капацитета да се решават подобни задачи и това е един управленски проблем", коментира Нели Огнянова в понеделник пред БНР.

"Две неща бих искала да отбележа – първото е какъв подход избра ръководството. Според мен в БНР тази рутинна задача за преструктуриране на бюджет – приходи и разходи - генерира един много по-сериозен проблем, управленски, и това е противопоставяне на хора в радиото. Смятам, че това не е правилно, нито беше правилно, нито беше неизбежно", каза тя и допълни, че това е въпрос на вътрешна комуникация и в БНР по-скоро пролича липса на механизми за такава вътрешна комуникация.

Според Нели Огнянова при настоящата криза "като в капка вода се виждат натрупаните през годините проблеми" в БНР. Поради тази причина в търсенето на изход може да участва Съветът за електронни медии (СЕМ), възможно е да се направи независим външен одит (какъвто поиска ръководство на БНР -бел.ред.), но "каквото и да се случва отвън, каквато и експертиза да идва отвън, управленските решения се вземат от радиото, от това ръководство и това трябва да става в комуникация с хората".

Нели Огнянова смята, че двете изминали години от мандата на ръководството на БНР начело с директора Радослав Янкулов, са показали липса на капацитет за решаване на задачите.

"Не бива времето да минава по този начин, по инерция, в бездействие", каза тя и повтори, че "трябва да се намери начин за по-ефективно управление".

Експертът обаче посочи, че "очевидно това няма да мине през прекратяване на мандата на ръководството от страна на СЕМ, защото СЕМ направи преглед на управленския договор на г-н Янкулов и смятам, че към този момент няма основание за прекратяване на мандата".

Според нея "ръководството може да направи самооценка и ако то прецени, че задачите са по-големи от капацитета на Управителния съвет и на генералния директор, то самото ръководство може инициира някакъв ход, с който да подпомогне решаване на кризата".

Протестиращите журналисти от БНР искат оставката на Янкулов, но засега безрезултатно.

Медийната парламентарна комисия игнорира протестите в общественото радио и не пожела да изслуша недоволните, тъй като, по думите на шефката на комисията Поли Карастоянова, казусът все още е в полето трудово-правните отношения между синдикати и генералния директор Радослав Янкулов.

Нели Огнянова, която миналата седмица анализира ситуацията в БНР в коментара си "За БНР, хората и демокрацията", заяви, че е вярвала, че БНР известно време може да работи инерция, но "медиите са много бърза индустрия и БНР като институция не може да работи много дълго по инерция".

---------------

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още по темата

Още от България