Проф. Нели Огнянова: При партийните телевизии поне е ясно кой стои зад тях

Проф. Нели Огнянова: При партийните телевизии поне е ясно кой стои зад тях

При партийните телевизии поне е ясно откъде идва финансирането, докато други, обявяващи се за непартийни, провеждат партийна политика. Така медийният експерт проф. Нели Огнянова коментира заявката на БСП за създаването на партийна телевизия, която ще се финансира с 2 млн. лева от държавно осигурената партийна субсидия.

"Говорейки за партийните телевизии, всъщност ние говорим за нас. Разговорът е за нас, за избирателите", каза проф. Огнянова във вторник пред БНР.

"Проблем е и когато една телевизия не е обявена като партийна, а всъщност провежда партийна политика", допълни тя.

Проф. Огнянова отбеляза, че в България има практика да се правят партийни телевизии, каквито са "Скат" на лидера на НФСБ Валери Симеонов и "Алфа" – на партия "Атака". ВМРО – третата партия от "Обединени патриоти", също не е без свой телевизионен канал – "България 24", който обаче не е пряко свързан с партията.

"В България вече има известна практика. Строго формално втора партийна телевизия, но телевизиите от този тип са доста повече, а медиите с партийна ориентация – още повече. В България е възможно политическа партия да бъде в основата на телевизия, макар че това беше дълго осъждано решение", заяви проф. Огнянова.

Тя оспори тезата, че партийните телевизии у нас нямат успех и припомни казуса "България без цензура": "Случи се така, че един проект, напълно изкуствено създаден, без социална база, много бързо тръгва благодарение на това, че е мощно финансиран, успя да привлече известни личности, постигна резултати, както знаем има депутати от това движение в Европейския парламент. Така че отново основната работа остава за зрителите и слушателите - за медийната грамотност. Те просто са длъжни да се ориентират в това кой кой е и какви са истинските послания зад картината, която виждаме в телевизията или зад посланията от микрофоните, защото предстоят избори - 2019-а започват изборите и всеки глас е много ценен".

Визирайки преливането на телевизионни в политически проекти, проф. Огнянова отбеляза, че не случайно Европейският парламент е приел резолюция, с която осъжда по-новите, по-изтънчени похвати за заглушаване на критиката: "Европейският парламент казва "като се изкупуват търговски медии от приближени на правителството, например."

Нека да мислим за общата картина - при партийните телевизии поне може да се прави избор от този, който гледа, изтъкна Нели Огнянова: "А когато не е обявено и телевизията формално е политематична, с изисквания за безпристрастност, тогава е много по-трудно за хората да се ориентират каква редакционна политика провежда една или друга медия."

Според Огнянова би трябвало да разсъждаваме кое е за предпочитане - да имаме телевизии, които са собственост на бизнесмени и това да е всичко, което знаем за тяхното финансиране, или да имаме "откровено известно политическо партийно финансиране".

Споделяне

Още по темата

Още от България