Проф. Петко Салчев е кандидатът на ГЕРБ за управител на НЗОК

Проф. Петко Салчев, сн. БГНЕС

Управляващата партия ГЕРБ залага на кадър с опит в управлението на здравеопазването за нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Това е проф. Петко Салчев, който през годините е заемал ръководни длъжности в Министерството на здравеопазването, Националния център по обществено здраве и анализи, новата агенция "Медицински надзор". Има и богат научно-преподавателски опит.

"Неговата биография ни дава основание да смятаме, че може да се справи с предизвикателството. Той има сериозен професионален опит на различни нива на организация на здравеопазването", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пред Mediapool.

Засега няма информация за предложена кандидатура от други политически партии. Крайният срок за внасяне на предложения изтече в 18 часа в понеделник.

Сега тече проверка на внесените документи по процедура и се очаква след 2 седмици Салчев да бъде изслушан пред парламентарната здравна комисия за визията му за управление на здравноосигурителния фонд.

Мандатът на настоящия управител д-р Дечо Дечев изтича на 12 март, като той е третият шеф на НЗОК в рамките на само един мандат. Управителят на НЗОК се избира от Народното събрание за срок от 5 години. От 12 март 2015 досега фондът се управляваше последователно от Глинка Комитов, Камен Плочев и Дечо Дечев – и тримата излъчени от ГЕРБ и в последствие със снето политическо доверие.

Проф. д-р Петко Салчев е завършил висше образование по медицина през 1987 и икономика през 2003 година.

Бил е зам.-министър на здравеопазването в периода 2003 -2005. Дълги години оглавяваше дирекция "Класификационни системи" към Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Бил е още директор на Регионалния център по здравеопазване – София град и директор на Университетска болница "Царица Йоанна". От октомври миналата година е зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". 

Професор е по социална медицина и здравен мениджмънт. Работил е и ръководил Катедра "Социална медицина и здравен мениджмънт" към Медицински университет – София, като е преминал през всички научно-преподавателски степени – асистент, главен асистент и доцент. Дисертацията му е на тема "Ролята на общопрактикуващия лекар в България".

Споделяне

Още по темата

Още от България