Проф. Пламен Киров: България не може да прави черни списъци по чужди закони

Пламен Киров, снимка БГНЕС

Българското правителство не може да създава черни забранителни списъци за фирми, действайки по силата на законите в САЩ. Това коментира бившият конституционен съдия и настоящ преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров по повод инициативата за създаване на списък с фирми, които са санкционирани по закона "Магнитски".

"България е правова държава и се управлява по своите закони, а не по хрумването на едно или друго лице, пък било то и облечено във власт", коментира юристът.

Проф. Киров обясни пред БНР, че правителството няма никакво правно основание да прави черни списъци поради липсата на извънреден закон.

"Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон - "Магнитски", а не спазваме собствените си закони. Да прилагаме чуждо законодателство, това идва малко в повече на хората, посветили се на правото и на отстояването на конституционните принципи и ценности. Не сме длъжни да изпълняваме закона "Магнитски", ние се съобразяваме, доколкото сме слаба политически, финансово и стопански държава", каза Киров.

Той разбира намерението на служебното правителство да избегне рискове за държавните фирми от попадане в неблагоприятно положение. Те могат да се окажат в ситуация да плащат глоби в САЩ за стопанските си връзки със санкционираните субекти.

В същото време Киров подчерта, че в условията на пазарна икономика, всички частни субекти имат право сами да решават какво да правят. Включително дали да поемат риск и да си платят бъдеща глоба в САЩ.

"Тези търговски дружества, които оперират в стопанския живот на страната, най-вероятно имат договори с български юридически лица и ако работим с "черни списъци", забраняваме на тези дружества да изпълняват договорните си задължения. Това не ни предпазва от бъдещи граждански и търговски спорове", предупреди Киров.

Юристът специално посочи банките, които работят постоянно с търговските дружества.

"Не можем да санкционираме със забранителни списъци български физически и юридически лица, които осъществяват стопанска дейност. Да не говорим за банките... Ние сме правова държава. Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, каквито и подозрения да има, не можем да предприемаме санкционни мерки и ограничаване на права. Всеки действа на своя отговорност", обясни проф. Киров.

В ЕС засега не съществува законодателство, което да прилича на глобалния закон "Магнитски" в САЩ. Най-тежката санкция по българското законодателство е конфискация на имуществото при постановяване на присъда за извършено умишлено престъпление. Още по-репресивен е антикорупционният закон, който позволява конфискация на необяснимо богатство дори и без да има извършено престъпления.

В България обаче няма репресивен закон, който да се меси директно в търговския оборот, да цели пълна изолация на определени физичезки лица и дружества чрез блокиране на всичките им възможности за правене на бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?