Проф. Пламен Киров: Процедурата по разпускане на парламента е нарушена

Проф. Пламен Киров: Процедурата по разпускане на парламента е нарушена

Процедурата по разпускането на Народното събрание е нарушена, каза пред "Нова нюз" конституционалистът проф. Пламен Киров, ръководител на катедрата по конституционноправни науки в СУ и бивш конституционен съдия.

Преди ден президентът Румен Радев обяви, че ще разпусне Народното събрание на 16 септември, а парламентарните избори ще са с президентските на 14 ноември.

"Според чл. 4, ал. 1 на Изборния кодекс президентът следва да насрочи предсрочни избори за Народно събрание не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Ако той е 14 ноември, не броим изборния ден, стигаме до 15 септември. За да спази Изборния кодекс, Радев трябва да разпусне Народното събрание днес. Това го знае всеки юрист. От политическа гледна точка това може да бъде обяснено", обясни той и добави, че от забавянето ще има смисъл, ако парламентът събере кворум в сряда.

По думите му обаче от това нарушаване на процедурата няма да има никакви последици.

"Единственият президент в най-новата ни демократична история, който не е нарушавал конституцията, това е Георги Първанов. Всички други в даден момент са прекрачвали конституционните текстове или някои законови текстове, но няма никакви последици от това", каза Киров.

Според него няма правна пречка пред това, че изборите ще са 2 в 1. "Нито законът, нито Конституцията създават пречки да се провеждат такива избори. Друг е въпросът до колко можем да ги организираме", посочи Киров.

По думите му съществува друг проблем при този вариант на провеждане на изборите. "Той беше демонстриран на предишните парламентарни избори. Когато блокира една машина, се блокира гласуването на избирателите докато проблемът не бъде отстранен. Част от тях се отказват да чакат", каза Киров.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?