Проф. Плочев: Не знам кой ми е началник и защо ми искат оставката

Той не знаел и че с писмото си до НС задейства процедура по актуализация на бюджета

Проф. Камен Плочев

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев призна, че е объркан относно това кой му е началник и че не е знаел, че с писменото си искане до парламента за отпускане на още пари за касата е задействал процедура по актуализация на бюджета. Тези откровения той направи във вторник пред БНТ по повод поисканата му от здравния министър оставка именно поради неспазване на процедурата за актуализиране на бюджета на НЗОК.

Плочев, който заема поста от юли м.г., заяви, че искал да "направи нещо полезно", след като установил, че НЗОК дължи огромна сума към европейски здравни каси за лекуване на българи. Този проблем е хроничен за НЗОК, но сега има съмнения, че касата е източвана от български лекари в чужди клиники. Темата е била обсъждана от Надзорния съвет на НЗОК преди няколко месеца, проф. Плочев е присъствал на заседанието, но сега демонстрира изненада и твърди, че научил за проблема от премира Бойко Борисов.

Управителят на касата отказва да подаде оставка, тъй като не смята, че е допуснал нарушение с писмото до НС, както и защото е избран от парламента и НЗОК е независима институция.

"Спорът е диалектика - има две страни. Аз, разбира се, не мога да определя кое точно е истината, но съм считал, че съм прав и съм искал да направя нещо, с което да помогна, в никакъв случай да навредя. Нека да стане дирекция към Министерство към здравеопазването или финансите отговорна за НЗОК и нещата ще бъдат много по-точни", коментира той пред БНТ.

Плочев уточни, че не искал актуализация на бюджета, а да се обсъди възможността за актуализация, защото НЗОК има нужда от 207 млн. лв. да се издължи на чуждите здравни каси.

"Поставих въпроса към парламента, защото мислех, че те са ми началници. Искам да се обсъди възможността или чрез бюджета, или чрез други механизми да започнем да изплащаме парите, защото се притеснявам, че ще започнат да връщат масово българи, които се на лечение в чужбина", каза Плочев и допълни, че не се чувства виновен.

"Не мисля, че съм направил нещо лошо. Човек си подава оставката, ако не си е свършил работата или върши нещо, което не му е работа, аз не мисля, че не съм направил нито едното, нито другото....Считал съм, че съм прав и съм искал да направя нещо полезно, нещо, с което да помогна и в никакъв случай не съм искал да навредя. Изумен съм от това, че не знам кой ми е началникът, не разбирам защо министърът ми иска оставката. Не съм знаел, че правя нарушение при изпращане на писмото до парламента. Аз не съм и предполагал, че ще стартирам процедура по промяна на бюджета, а си мислех, че ще седнем да обсъдим как може да поправим този дефицит, който всяка година расте", обясни шефът на НЗОК.

Той каза, че ако ГЕРБ му гласуват недоверие, той ще си отиде от поста, но призна, че не знае каква е процедурата и повтори, че не знае какво точно е сбъркал.

Междувременно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че депутатите от партията няма да са тези, които ще искат оставката на Плочев, а ще се вслушат в Надзорния съвет на НЗОК и шефа му – зам.-здравният министър Жени Начева.

Споделяне

Още по темата

Още от България