Проф. Сербезова: Не ми е известно прокуратурата да е обвинила председателя на ЕК за всяване на паника

Снимка: БГНЕС

Информацията за очакван недостиг на лекарства през миналата пролет е публична и потвърдена от няколко институции. Това заяви в обясненията си пред съда председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Тя е обвиняема за всяване на паника заради две интервюта, в които предупреждава за евентуален недостиг на лекарства в аптеките в условията на епидемия. Малко след това прокуратурата ѝ повдигна обвинение.

Абсрудният казус стига до съд за втори път. Първия път бе върнат заради нарушения в обвинителния акт. Прокуратурата настоява Сербезова да бъде осъдена и глобена.

Тя отвръща, че цитатите, които държавното обвинение използва срещу нея, са извадени от контекст. Пред съда тя посочи, че подобни съобщения е имало от европейската агенция по лекарствата и че евродепутати са питал комисията какви мерки предприема, за да се избегне очаквания недостиг. Месец преди интервютата в Индия са въведени ограничения за 26 активни субстанции за производство на лекарства, каза още тя.

"Доколкото ми е известно към настоящия момент българската прокуратура не е обвинила по същия повод и за същата информация нито председателя на ЕК, нито еврокомисаря по здравни въпроси, нито BBC, които съобщават същото месец преди моите интервюта, нито пък организацията "Лекарства за Европа", СЗО, както и десетки депутати от Европейския парламент, директори на болнични заведения в България, които съобщих за недостиг", заяви Сербезова.

Делото бе отложено за следващо заседание през март. Съдията назначи експертизи на дисковете със записи на интервютата на Сербезова. Оказа се, че почти година не е стигнала на прокуратурата да провери дали върху тях има следи от намеса или манипулации.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?