Проф. Валери Димитров: Партиите имат нужда от субсидия, но отчетността трябва да се промени

Проф. Валери Димитров: Партиите имат нужда от субсидия, но отчетността трябва да се промени

Законодателството не предвижда изчерпателен списък на разходите на партиите и те имат широката свобода да харчат “своите доходи“, както намерят за добре. Това съобщи във вторник пред БНР проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата, за когото дебатът за партийните субсидии, повдигнат от референдума на Слави Трифонов, е непродуктивен и се води в омагьосан кръг. По думите му системните партии имат нужда от субсидия, но формата за отчетност трябва да се промени.

“Партиите водят отчетност по стандартите за малките и средни предприятия, а този тип отчетност е напълно неразбираем за желаещите да се информират“, заяви той.  По думите мъ самата отчетна форма замъглява и маскира нещата по крайно неприятен начин.

Проблемът според проф. Димитров е по-скоро в липсата на публична отчетност на разходите на партиите. Без аналитична разбивка на разходите обществото не знае за какво конкретно партиите изразходват своите средства.

Партиите не са подчинени на Закона за обществените поръчки и имат огромната свобода да харчат своите субсидии, без тази свобода да е съпроводена с публична отчетност и аналитичност на разходите, заяви Димитров. По думите му е необходимо да се въведе персонализирана и конкретизирана форма на отчетност за всеки разход над определен размер.

Валери Димитров обърна внимание на графата "присъщи на дейността на партиите разходи", като каза, че всичко може да бъде сложено в тази графа.

Без конкретни промени в Закона за политическите партии този проблем не може да бъде решен, сегашният закон не позволява подобна отчетност, смята ексшефът на Сметната палата. 

От думите му се разбра, че в тази посока едва ли нещо ще се промени. 

“Всички разходи, свързани с политическия процес, са в повече или по-малка степен легитимни. Въпросът е дали под тези разходи не се прикриват други - разходи за луксозен живот на определени партийни функционери, или разходи, които нямат нищо общо с политическите цели на една партия“, коментира той.

Димитров изтъкна, че системните партии не могат да бъдат оставени без субсидии, защото това “ще ги направи заложници на косвени политически играчи, които ще използват партиите като марионетки“.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?