Проф. Велислав Минеков напуска Реформаторския блок

Граждани протестират срещу връщането на Вежди Рашидов като министър на културата

Проф. Велислав Минеков, снимка БГНЕС

Известният скулптор проф. Велислав Минеков обяви във Фейсбук, че напуска Реформаторския блок. "След разговор с председателите в Реформаторския блок възнамерявам да прекратя своето кратко, безплодно и неуспешно политическо съпричастие", написа в своята Фейсбук страница проф. Минеков.

"Компромисите, които направих бяха напълно съзнателни. Вярвам в идеите и програмите, които създадохме. Нормалността има шанс ако бъде пожелана. Напускам ви отчаян. Моля ви да ми простите", написа още Минеков часове след като РБ и ГЕРБ се договориха за структурата и състава на новото правителство.

Проф. Минеков беше говорител на ”Движение България на гражданите” и като такъв страстно отстояваше единството на РБ и позиционирането му като истинска алтернатива на статуквото.

Междувременно още във вторник вечерта, след като стана известно, че Бойко Борисов връща Вежди Рашидов като министър на културата, в социалните мрежи започна организацията на протест срещу това решение.

Протестът бе обявен за 18.30 ч. в сряда пред Народното събрание.

Инициативата на Фейсбук групата "Протест срещу избора на Вежди Рашидов за министър на културата" бе подкрепена от няколкостотин души, макар че на самия протест пристигнаха доста по-малко.

Досега ГЕРБ не е обявил официално нито едно име в новия кабинет освен номинацията на Бойко Борисов за министър-председател.

По време на мандата си Рашидов се прочу с цветистия си език. След затварянето на КТБ той призна, че е имал сметка от над 2 млн. лева в трезора и поде яростна кампания за обезпечаване на вложителите. Той дори заяви, че би посегнал на живота си, ако парите му не бъдат върнати.

Месеци преди това в парламента той избухна срещу представители на медиите с репликата "Продадохте се на дебел, грозен лайнар", казано по повод на Делян Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България