Проф. Витанов: Най-вероятният сценарий е за 25 000 случая на Covid-19 в края на септември

Проф. Витанов: Най-вероятният сценарий е за 25 000 случая на Covid-19 в края на септември

Най-вероятният сценарий е в края на август да има най-малко 16 000 случая на коронавирус в страната и най-малко 25 000 в края на септември. Това прогнозира в четвъртък математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов като очерта общо четири хипотетични сценария според теорията на игрите, която се използва за създаване на математически модели на база поведението на хората. При 25 000 случая в края на септември това означава удвояването им спрямо сега, когато са 12 717.

"Този сценарий според теорията на игрите се базира на предположението, че спазващите мерките ще продължат да ги спазват и обратното – онези, които не ги спазват, ще продължат да го правят. Това е най-вероятният сценарий съгласно теорията на игрите", каза Витанов пред БНР.

Друг възможен сценарий е т.нар. докторски сценарий, "защото докторите от щаба много го обичат", посочи проф. Витанов. Този сценарий залага на около 14 000 случая в края на август и 20 хиляди в края на септември.

"Той още не е изгърмял, но ще видим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той предполага, че около 300 хиляди от тези, които не спазват в момента мерките, ще започнат да ги спазват и поради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите казва, че тия, дето не спазват мерките, за да си променят поведението, трябва да стане нещо. Това няма да стане. Ето защо аз смятам, че този сценарий също няма да се осъществи.", заяви Витанов.

Най-лошият възможен сценарий е здравната система да рухне, но по думите на Витанов "той е много малко вероятен". "Това, което ние виждаме, е, че този сценарий не се е включил. Цифрите, числата са далеч, далеч от този сценарий", увери математикът.

Витанов обясни, че един от вариантите вече е "изгърмял", като теоретично той е бил нереалистичен, но е "трябвало да се сметне за пълнота". При него се предполага, че изведнъж всички ще започнат да спазват мерките, както те се спазваха през март и април. Резултатът тогава е щял да бъде 11 500 заразени в края на август, 13 500 в края на септември. В момента общият брой случаи е вече 12 717. "Както виждате, това нещо си изгърмя, както се очакваше", каза той.

Присъственото начало на учебната година няма да даде резултат в сметките до края на септември, защото ефектът ще се прояви по-късно, през октомври, уточни още Витанов.

"Все още ситуацията е поносима, поради факта, че пандемията у нас беше хваната навреме. Винаги съм казвал, че трябва да държим гущерчето малко. Още не е станало годзила, но си расте. Бяхме отличници, в момента положението е поносимо, но ако продължава така, няма да бъде добре наесен", смята Витанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус