Проф. Витанов: Не се прецаквайте, да прецакаме вируса

Проф. Витанов: Не се прецаквайте, да прецакаме вируса

Уважаеми зрители, не се прецаквайте, нека да прецакаме вируса. Този призив отправи математикът на щаба срещу коронавируса проф. Николай Витанов в сряда по БНТ.

"Хората образуват една мрежа с контактите между тях. Събирането на много хора на едно място създава риск, тъй като между тях има контакти. Събирането на хора в затворени помещения е рисково, тъй като между тях има контакти, а и въздухът дали ще се вентилира или няма да се вентилира не ми е ясно кое е по-опасно от двете неща. Това са такива опасности, които увеличат риска от заразяване. Ето защо човек трябва да взима елементарни предпазни мерки – да пази себе си и околните доколкото може. Да спазва лична хигиена, да носи маска на обществени места, с една дума: да не се прецаква. И аз това казвам на уважаемите зрители: Абе, уважаеми зрители, не се прецаквайте, нека да прецакаме вируса", каазе Витанов.

"Спазвайте мерките, мийте си ръцете, носете си маските и няма да се прецакате. Ще се прецакаме вируса", допълни той.

Според него до момента около 110 000 души у нас са се срещали с вируса, а здравната система може да издържи по 500 новозаразени на ден, но не за дълго. Повече за изчисленияята му и на какво се базират те, можете да прочетете ТУК

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус