Проф. Янакиев за роенето в дясно: Не се дръжте като секти, а мислете за електората си

Калин Янакиев

Политическите субекти на дясното сякаш не обръщат внимание на електората, коментира философът проф. Калин Янакиев, според когото десницата не може да си позволи ново разрояване в условията на засилваща се популистка и антидемократична риторика.

Това, че три субекта - Реформаторски блок, Нова република и "Да, България" ще се борят за 8-9% от електората, създава сериозна заплаха за това този електорат да не бъде представен в парламента, заяви Янакиев в понеделник пред бТВ.

Той определи себе си като тревожен ветеран на дясното, който не иска да бъде пришит към нито една от формациите.

"Три политически субекта ще се борят за 8-9%. Огромна е илюзията, че за два месеца ще станат 19-20%. Това е пожелателно мислене - започват да мислят, че ще стане така, както желаят да стане. Хората от големите градове, съзнателно демократично мислещи, проевропейски, антикомунисти... Толкова са. Защо са толкова - не мога да ви отговоря. Важно е тези хора да имат политическо представителство. В България се засилва една ляво тоталитарна тенденция. Нинова се заканва на реванш. Всички демократични хора у нас станаха "соросоиди". Започва да се развива от определени кръгове омраза към свободата. Реактивирани хора, които в тези години бяха травмирани от развитието на свободата, сега са обнадеждени от Путин, Тръмп. При това положение десните ни приятели да продължат да се клеймят - това е престъпление към електората", смята Калин Янакиев.

"В България настъпва онова, което настъпи в Централна Европа – нашествие на популисти, националисти, които всъщност са ксенофоби, нашествие на фобиите… Всичко това води до много подготвена почва за популистки антидемократични изказвания”, подчерта той.

По думите му в тази среда десните политици в България не могат да си позволят ново "роене", при това – по-тежко от това след победата на Симеон Сакскобургготски през 2001 г.

Той запита дали, например, Радан Кънев е попитал електората си преди да заяви, че няма да прави никакви компромиси и дали всъщност гласоподавателите не са склонни на определен компромис в името на това иначе добрите идеи и политики да бъдат реализирани на практика: "Няма да правим компромиси, завява Радан Кънев. Питал ли е електората? Не са важни само целите, трябва да имаш начин да ги реализираш. Преди да формулирате нови републики, стари републики, принципи, ще трябва да видите какво иска електората. И дори да не го иска вие сте длъжни да му осигурите представителство".

Христо Иванов и той не иска да се коалира, сякаш единствено от Реформаторския блок протегнаха ръка за някаква коалиция, обобщи Калин Янакиев.

По думите му, за да може всички прекрасни принципи и цели на тези формации да бъдат реализирани, това трябва да стане през политически инструменти. "Политиката е и практическо изкуство, но най-вече е задължение към избирателите", отбеляза проф. Янакиев.

"Запазете своята идентичност, но направете така, щото с тази идентичност да се борите в парламента, разполагайки с някакви инструменти на законодателната власт, защото иначе ще се превърнете в кръжок. Кръжок на много умни хора, които говорят много умни приказки, но ги говорят по клубовете. Политическите партии не са църкви, не са секти, не защитават прости идеали, те защитават тези принципи с инструментите на властта", продължи той.

Според него ако десните избиратели останат без представителство в следващия парламент, това ще е "престъпление към електората".

Професорът коментира още, че не смята участието на Реформаторския блок във властта за неуспех. Според него направеното в поверените на дясното обединение сфери е много, а освен това Блокът е спрял процеса на разпад, започнал с разцепването на СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България