След прословутото интервю с премиера

Проф. Юлиан Вучков глобен с 250 лева за хомофобски изказвания

Водещият се оправдал, че е против "гнусните манифестации и на обратни, и на лицеви"

Проф. Юлиан Вучков глобен с 250 лева за хомофобски изказвания

Колоритният телевизионен водещ проф. Юлиан Вучков е бил глобен от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) на 2 март с 250 лева заради хомофобски изказвания от телевизионния ефир на 8 февруари миналата година, съобщиха във вторник от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Става въпрос за едно от гостуванията на премиера Бойко Борисов в студиото на авторското предаване на Вучков "Времена и нрави" по телевизия "Канал 3", когато покрай всички останали теми на обществения и политическия живот двамата събеседници намериха време да обсъдят и "извратености", като "нехетеросексуалните и трансполовите" хора.

Тогава водещият обясни, че "гейовете [...] не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин", като премиерът доразви темата в познатата "мъжкарска" посока: "В наш`та партия си… сме си нормални и си… Слава Богу, още сме нормални [кръсти се]. Така да продължиме, да не е на стари години да се окалпазаниме".

От БХК уточняват, че след предаването, което по данни от сайта на "Канал 3" е гледано над 30 000 пъти, гейактивистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев подават жалба в КЗД, пишат писмо до премиера и до Антонио Лопес-Истуриц, генерален секретар на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е управляващата партия ГЕРБ.

Двамата сезират и Съвета за електронни медии (СЕМ), който обаче отказва да се занимава със случая, тъй като не бил компетентен да дава становище по дискриминационни казуси.

Въпреки че "според Закона за радиото и телевизията именно СЕМ е длъжен да осъществява надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги по спазването на изискванията, така че те да не засягат човешкото достойнство и да не допускат разпространяването на съобщения, които нарушават обществения ред и общоприетите морални норми", добавят от БХК.

По време на изслушването си пред КЗД Юлиан Вучков не само че не признава да е нарушил правата на хомосексуалните, но и потвърждава, че е "против гнусните публично афиширани по неблагопристоен начин манифестации, на каквито и да е сексуални ориентации - и обратни, и лицеви".

В крайна сметка повече от година след предаването комисията заключва, че "не е случаен фактът, че всички норми, уреждащи основни човешки права и свободи произтичат от основния принцип на Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи, че "всички хора се раждат равни по достойнство и права". И допълва, че принадлежността както на хетеросексуалните, така и на нехетеросексуалните индивиди към човешкия род ги прави носители по рождение на едни и същи права, които следва да бъдат зачитани по един и същ начин от останалите членове на обществото.

"Подобни прояви, доколкото те са реализирани в рамките на възприетата обществена търпимост, съвсем не ги прави извратени, както в единия, така ѝ в другия случай, тъй като са израз на естествените нужди на съответните индивиди за изразяване на привързаност към партньора и на желанието за обществено приемане на тази взаимност", завършва решението на КЗД.

То не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския административен съд.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?