Проф. Юлиян Вучков удостоен с титлата “доктор хонорис кауза” на ВМА

Известният повече като телевизионен водещ, отколкото като театровед проф. Юлиян Вучков получи почетната титла "доктор хонорис кауза" на ВМА. На тържествено заседание на ръководството на учебното заведение професорът благодари с пламенно слово за оказаната му чест.

Водещият прояви скромност към особата си, като заяви, че не се възприема "като извънземно светило", а приема почетната титла "доктор хонорис кауза" като стимул да бъде още по-полезен за обществото. "Благодаря ви за тази изключителна чест. Дано да я заслужавам", заяви в заключение Юлиян Вучков.

“Ние ви даваме тази награда не за това, което сте направили досега, а за това, което ще направите в бъдеще – за нас, за пациентите и за цяла България”, каза в отговор на словото на професора директорът на ВМА генерал Стоян Тонев.

"ВМА се оказа не само армейски, но и национален, общобългарски източник на здраве и повече радости. Аз се прекланям пред вашата професия и смятам, че тя трябва да бъде най-възнаградената, най-почитаната. Защото ние се нуждаем от вашето лекарско одобрение, че трябва да се грижим за себе си", отговори проф. Вучков.

Той нарече българските лекари истински чудотворци и подчерта, че се прекланя пред дарбата им да лекуват.

"Отдавам ви чест заради доказаната способност да съществувате повече за другите, отколкото за себе си. Винаги ще давам път да минете пред мен – защото се отказвате от много удоволствия и живеете с чуждите страдания. Вие сте победили егоизма и сте по-човечни и от останалите човеци, защото рискувате собственото си здраве", каза още проф. Вучков в типичния си възвишен стил.

"Това себеотрицание на българските лекари е подвиг, най-великата страна на доказаните човешки възможности. Нерядко спасените от вас стават по-добри хора – по-добри, отколкото преди да застанат пред вас. Защото раздялата с болестта много често облагородява човека, прави го по-щедър, по-добър и по-отзивчив към страдащите”, каза още професорът, станал известен с емоционалната си риторика, цветистия речник и театралното си поведение.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?