Професионалисти разказват на ученици какво работят

Професионалисти разказват на ученици какво работят

Професионалисти от различни области ще разказват за професиите си на ученици от шестите и седмите класове на различни училища в страната. Целта е това да помогне за кариерното ориентиране на децата и да ги накара да направят осъзнат избор при продължаване на образованието си в гимназията.

Инициативата е на комисията по образованието и науката към парламента и на Съвета на жените в бизнеса. Програмата за кариерно ориентиране започна в петък в столичното 23-о училище. Там на учениците от шести клас гостуваха две дами, които работят като инженер-технолози в хранително вкусовата промишленост.

Кой измисля рецептите, как минава един ден работен ден, къде е по-интересно – в училище или на работа, имате ли униформи и коя е любимата ви част от деня, бяха само част от въпросите на учениците към гостите им. В края на урока по професия повечето от шестокласниците казаха, че са готови за кариера в областта на хранителната индустрия.

Целта на програмата е да представи пред децата различни професии чрез успешни млади хора от бизнеса, каза Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия и основен инициатор на идеята. Програмата ще продължи в цялата страна и включването в нея за представянето на отделни професии от успели специалисти е изцяло на доброволен принцип. В часовете по представяне на дадена професия могат да се включат и родителите.

Споделяне

Още от България