“Професионални” родители ще поемат от догодина грижата за изоставени деца

В бюджета си за следващата година Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е заявило около 6-7 млн. повече, които да бъдат използвани за заплати на т. нар. професионални приемни родители. Това каза в понеделник по време на първата национална среща на приемните родители в страната зам.-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова.

Професионалната приемна грижа за деца ще се въведе от началото на следващата година, като бъдат направени промени в наредбата за приемните семейства. Така родител или семейство ще могат да отглеждат деца от домовете, като за това ще получават заплата.

Целта е все повече семейства да бъдат мотивирани да се грижат за деца в риск извън институциите, предназначени за това.

Сега приемните семейства, грижещи се за деца в риск, получават единствено месечна помощ за отглеждане на дете, която в зависимост от възрастта на детето варира между 165 и 195 лева, както и детски добавки.

Както приемните семейства в момента, така и “професионалните” родители ще минават през процедура, която да установи дали желаещите са подходящи да бъдат приемни родители, а след това и през обучение.

Трудовите отношения ще се регламентират чрез договор между професионалния родител и началника на дирекция “Социално подпомагане”. Това означава, че както представителите на всички други професии, на тях също ще се плащат осигуровки, а дейността им ще се брои за стаж.

Христова уточни, че все още не е ясно какъв ще е точният размер на възнаграждението, но окончателната сума ще бъде повече от минималната работна заплата – 160 лева.

Направили сме разчети за възнаграждение от 200 до 250 лева, но крайната сума ще зависи от парите, които ще ни бъдат отпуснати от бюджета, обясни тя.

Зам.-министърът каза още, че все още не е решен и въпросът с отпуската на професионалните родители, тъй като това не е професия като всички останали. В МТСП се обмислят няколко варианта.

Един от тях предвижда по примера на Румъния да бъдат изградени центрове, в които децата да бъдат настанявани, докато приемните родители ползват отпуска си. Друго решение е професионалните родители да излизат в отпуск в точно определено време, а за този период за децата да бъдат организирани лагери или други мероприятия, коментира Христова.

Все пак тя се ангажира, че до влизането в сила на новата наредбата – януари 2007 година, всички неясноти ще бъдат отстранени. С промените се поставя и ограничение за срока за оценяване дали едно семейство може да бъде приемно или не – до 4 месеца. Досега за това нямаше регламентиран срок и според приемните родители така процедурата е ставала тромава и бавна.

Приемните семейства поискаха и повече права върху детето, за което се грижат, тъй като в момента те нямат родителски права и това създава проблеми, когато на детето трябва да се направи операция или друга медицинска услуга, изискваща родителско съгласие.

В момента у нас има 52 семейства, в които са настанени деца, а други 57 са одобрени да извършват приемна грижа. Броят на децата, които живеят в държавни заведения, е 9 600, като 1 500 от тях могат да бъдат отгледани от приемни семейства.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?