Професионалните гимназии ще издават дипломи на самоуки

Придобитите в живота знания могат безплатно да се сертифицират до края на 2014 г., съобщиха от образователното министерство. Новосъздадената система за валидиране на знанията, придобити по неформален път, упълномощава 200 професионални гимназии в страната да признават наученото в живота и придобитите знания по време на работа, упражняване на хоби и самообучение дори при липса на удостоверения за това.

Услугите на системата ще бъде достъпна за всички граждани над 16-годишна възраст, без значение от това дали работят, или не.

По този начин даваме възможност на хората да получат документ за квалификация, без да се налага да плащат допълнително средства или да ходят на курсове, коментира ръководителят на проекта и председател на Националната агенция за професионално образование и обучение Емилиана Димитрова. По думите ѝ, ако по стечение на обстоятелствата човек може да ремонтира коли, но няма диплома за това, той ще може да я получи, без да се налага да минава пълния хорариум от часове.

С помощта на новоразработената система ще могат да се валидират знания по всички професии, които се предлагат в професионалните гимназии в страната.

За включване в програмата се подава заявление до съответната гимназия. Кандидатите представят копие на документи, които доказват, че имат опит в професията. При липса на такива, ще важат и ръчно направени макети и предмети, както и демонстрация на уменията пред комисия в училището, обясняват от пресцентъра на МОН.

Ако се налага допълнителна школовка, темите и броя часове, които кандидатът ще трябва да премине, ще се предписват от специална комисия в съответното училище.

Накрая кандидатите ще се явяват на същите държавни изпити по теория и практика, които държат и редовните ученици. При успешни резултати ще им бъде издавано свидетелство за професионална квалификация или удостоверение за част от професията.

Очакванията на министерството са до края на 2014 година, до когато процедурата ще бъде безплатна, от нея да се възползват "минимум 1500 граждани". Най-много молби за признаване на знания се предвижда да дойдат от самоуки готвачи, бармани, сервитьори, счетоводители, автомонтьори, електротехници, офис служители и др.

93 процента от участниците в анкета на образователното министерство изявяват готовност да се явят на изпит за доказване на знания, умения и компетентности, като 78 на сто определят като "важно" да притежаваш документ, удостоверяваш професионалните им възможности. Проучването е направено в началото на т.г. сред 568 души от различни икономически сектори и региони на страната.

От него става ясно, че хората, упражняващи професия, за която имат документ за квалификация, са едва 35 процента. Квалификацията на 43 на сто от анкетираните отговаря частично на изпълняваните трудови ангажименти, а в 22 процента от случаите заетостта изобщо не съответства на образованието.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?