Професионалните паралелки в училищата ще са повече от догодина

Професионалните паралелки в училищата ще са повече от догодина

Министерството на образованието ще се опита да насочи повече ученици към професионалното образование. При определянето на приема за следващата учебна година ще се увеличат паралелките в такива училища. Освен това ще се осигурят и стимули за децата от малки населени места да изберат професионални гимназии като например поемане на разходите за транспорт. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на среща с работодателски организации в Стара Загора.

В план-приема на училищата за следващата учебна година ще бъдат предложени повече професионални паралелки. През настоящата година 46% от всички сформирани паралелки са професионални, обясни Вълчев.

Целта на министерството на образованието е ученици от малки населени места да бъдат насочени към най-близките професионални гимназии. Предвижда се разходите за транспорт на учениците до професионалните гимназии да бъдат поемани от държавния бюджет.

Според Вълчев трябва да се създават и обединени училища в малките населени места. Идеята е освен общообразователни паралелки в тях да има и професионални, сходни с тези в най-близкия по-голям град.

"Ако до десети клас учениците изучават професии, сходни с тези в близките професионални гимназии в големите градове, ще намалим отпадането и ще увеличим интереса към професионалното образование", смята Вълчев.

Според него трябва да се работи и в посока на обвързване на професионалното и висшето образование. Идеята е учениците да могат да валидират кредитите си от гимназията по време на следването си, а от друга страна, висшите училища да улесняват приема си за ученици от професионални училища.

Вълчев припомни, че в проекта на бюджет за догодина е заложена възможност за допълнително финансиране на професионалното образование. То ще бъде разпределено чрез увеличаване на средствата за паралелките, които обучават по професии с очакван недостиг на кадри за пазара на труда.

Министърът призова бизнеса да се включва по-активно в образованието на учениците в професионалните гимназии чрез дуалното образование.

Той посочи, че очакването към системата е децата да имат по-добри резултати. Завършващите са малко, а ще имаме недостиг на кадри, посочи министърът. Той отбеляза, че е драматичен недостигът на кадри със средно-техническо образование за сметка на кадри с висше. По думите му завършилите професионално образование понякога получават в пъти по-високи заплати от тези с висше. Политиката ни е да разширяваме дуалното обучение. В момента финансирането е преди всичко проектно. Много от работодателите виждат ползите и ще търсим форми да споделим разходите с тях, заяви Вълчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България